A Balaton kedvelt úti célt jelent a pécsi, baranyai lakosság számára 

Mohay Réka

A Baranyában élők számára kiemelt nyári úti célt jelent a Balaton. Bizonyára sokan néznek elébe izgatottsággal a várva-várt fejlesztéseknek, melyek gyorsforgalmi kapcsolatot teremtenének Baranya és a Balaton között. Óriási fejlemény lenne, ha egy órán belül le lehetne érni a szeretett üdülőparadicsomba, de addig is marad a Fenyves expresszvonat. Ennek segítségével a Pécsi Vasútállomásról Fonyódra két és fél óra alatt – átszállni legalább nem kell, feltéve, hogy a Badacsonyra induló hajóiról és a távolba meredő szocreál mivoltában is bájos emberpárt ábrázoló szoborcsoportjáról is ismert déli parti település a végső úti célunk.

Ha a pécsiek körében szintén igen népszerű Balatonlellére vagy Boglárra igyekszünk, ez már bajosabb, így ugyanis újabb buszra, vonatra kell szállnunk, hogy visszavigyen minket, így e helyszínek esetében három órával számolhatunk, de ennyi idő alatt átszállás nélkül megérkezhetünk Balatonmáriafürdőre is.

Az utazás a földrajzi távolsághoz képest talán hosszúnak tűnik, mindenesetre a leszállást követő élményekért biztosan megéri vonatra ülni. 
Több ország tengerpartját volt szerencsém megcsodálni, amelyek mind különlegesek, a Balaton azonban valami egészen megmagyarázhatatlanul idilli kisugárzással bír. Ehhez bizonyára hozzájárul a gyermekkori nyarak emléke, de az biztos, hogy egy olyan csodahely partján, mint a Balaton, még a szocreál szerelmespár szobra is egészen éterivé nemesül. Ez pedig igazi varázslat!