A megcsonkított szobor jó mementó lehet

Bóka Máté Ciprián

Félvezetőknek azokat az anyagokat nevezik, amelyek az áramot sem vezetik elég jól, de szigetelésnek sem alkalmasak. Felhasználásukra ennek ellenére van lehetőség, hiszen vannak hasznos tulajdonságaik. A hasonlatot nem véletlenül vettem elő – valahogy ilyenek a mostani városvezetők is: igazi félvezetők, Pécs irányítására csak korlátozottan alkalmasak, de nyilván meglenne a helyük, például ha ismét ki kellene vágni a mecseki fákat Péterffy Attila vezényletével, vagy még több hitelt felvenni, hogy még az unokáink is az ő kis bulikájuk árát fizessék vissza, miközben Pécset teljesen félrekormányozták. 

A félvezetők nyilván csak a félmegoldásokat ismerik, pont úgy, ahogy ez megvalósult Kertvárosban, cirka 25 millióból. Aki látta Fürtös György Munkácsy-díjas alkotó kertvárosi szobrát korábban, nyilván örül annak, hogy legalább valahogy kinéz, de ha rátennék az árcédulát is, nyilván sokan meglepődnének. Persze a városházi félvezetőktől eddig egyetlen egy érv, vagy kijelentés sem hangzott el, hogy miért csonkán állították csak helyre. 

Kíváncsi vagyok, hogy amikor majd az utókor az utolsó 16 milliárdos Péterffy-hitelt is visszafizette 2050 körül, és felmerülne (nyilván ez nem fordulhat elő) egy, a jelenlegi polgármestert mintázó szobor ötlete – ami csakis kiirtott mecseki fából lehet! –, akkor vajon melyik testrészét hagyják el a városi félvezetőnek? Lehet tippelni.