Hirdetés

3 órája

Új termék és technológia Pécsett: környezetbarát szigetelőanyag üveghulladékból

Újdonságnak számító, izgalmas, emellett környezetbarát termelést indít el Pécsett a Hungaro Energy Kft., amely nagyban hozzájárul a fenntartható jövőhöz. A vállalat a hazánkban eddig alkalmazottnál korszerűbb, új gyártási technológiával kommunális és ipari üveghulladékot hasznosít újra, és készít belőle habüveget, egy modern hőszigetelő anyagot. A projekt az Európai Unió jelentős, 1,462 milliárd forintos, feltételesen visszanem térítendő támogatásával valósul meg, amelyet a társaság a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz-1.3.1-21-2022-00099) keretében nyert el.

PR cikk
 

Mi is az a habüveg?

A habüveg olyan különleges hőszigetelő anyag, amelyet üveghulladékból állítanak elő. Rendkívül könnyű, de erős, és számos előnyös tulajdonsággal bír: nemcsak kiváló hőszigetelő, de fagyálló, nem éghető és rendkívül tartós. Emellett környezetbarát megoldás, hiszen a gyártáshoz használt alapanyagok – például elhasználódott üvegek, palackok, szélvédők – új életre kelnek a gyártási folyamat során.

 

Mire használható?

A habüveg az építőiparban széles körben alkalmazható, például épületek, lakóházak hőszigetelésére vagy kőzetszármazékok helyettesítésére. Kiváló tulajdonságainak – könnyű, tartós – köszönhetően kedvező választás azok számára, akik környezetbarát, ugyanakkor hatékony építőanyagokat keresnek.

 

A fejlesztés célja és hatásai

A projekt fő célja, hogy a Hungaro Energy Kft. beindítsa a habüveg gyártását, és egyúttal csökkentse a hulladék mennyiségét Magyarországon. A gyár az üveghulladékot egy speciális feldolgozási folyamat során habosítja fel, így jön létre a habüveg. A fejlesztés nemcsak a vállalat számára ígér üzleti sikereket, hanem új munkahelyeket teremt, miközben nagyban hozzájárul a környezetvédelemhez is, hiszen kevesebb hulladék kerül a lerakókba.

 

Európai uniós támogatás a fenntartható jövőért

A projekt összköltsége majdnem 3 milliárd forint, melynek felét az Európai Unió biztosította támogatás formájában. Ennek köszönhetően a Hungaro Energy Kft. új eszközöket és technológiát szerezhetett be, amely lehetővé teszi a habüveg gyártásának teljes folyamatát – az üveghulladék feldolgozásától kezdve egészen a késztermék előállításáig.

 

Hosszú távú célok

Az energiaszektorban már régóta sikeresen tevékenykedő Hungaro Energy Kft. a projekt révén arra törekszik, hogy Közép-Kelet-Európa egyik vezető vállalatává váljon az üveghulladék újrahasznosítás területén. Emellett céljuk, hogy hozzájáruljanak a körforgásos gazdaság megvalósulásához, azaz, hogy minél több hulladékot hasznosítsanak újra, és új, hasznos termékeket hozzanak létre belőle. Az építőiparban az habüveg iránti kereslet gyors növekedésére számítanak, amit az új előírások is ösztönöznek.

Ezzel a fejlesztéssel nemcsak a városunk, hanem az egész ország is egy lépéssel közelebb kerül a fenntartható jövőhöz.

A projektről és a társaságról bővebb információt a www.hungaroenergy.hu oldalon olvashatnak.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában