Végjáték?

2 órája

Nagy bajban van a pécsi piac!

Nem látszik semmilyen érdemi előrelépés a lassan teljesen kiürülő uránvárosi létesítménnyel kapcsolatban. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH) részéről a Hajnóczy piac megmentése kapcsán alig látni igyekezetet.

Bóka Máté Ciprián

Öt évvel ezelőtt, még az előző városvezetés idején épült fel az új uránvárosi piac, amelyet addig az egyik legnépszerűbbnek tartottak.  Az első időszakban meglehetősen jól teljesített, de a 2019-es váltással érkező újracsomagolt szocialista városvezetés nem tudta kezelni a felmerülő problémákat. A koronavírus-járvány után ugyan visszatért az élet, de szép lassan megfogyatkoztak a pultokat bérlők, az árusok a piac területén. 

piac, uránvárosi, pécsi
Ilyen szomorú a látvány hétköznap délelőtt az uránvárosi piac csarnokában - Fotó: Kovács Liliána 

A létesítmény kapcsán már 2022-ben, a pandémia után voltak figyelmeztető jelek, ráadásul akkor, amikor az új vásárcsarnok még nem is futott fel teljesen. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. előző vezérigazgatója, Szabó Szilárd 2022-es évről szóló beszámolójában azt közölte, hogy ugyan a Hajnóczy piac pavilonjai teljes kihasználtsággal működnek, de a csarnokban az asztalok esetében ez változó, átlagban 50 százalékos kihasználtságot ér el. 

Célunk hétvégi egyéb rendezvények szervezésével a bevételeink növelése

– fűzte még hozzá talányosan az akkori vezérigazgató. A fiskális szempontú  – tehát csak a bevételekre fókuszáló – gondolkodás mögött lényegében tehát semmilyen átfogó koncepciót nem lehetett érzékelni. Az évekig extrajövedelmet – több mint 100 milliót – felmarkoló Szabó ezen kijelentése után aztán nem sokkal vette is a kalapját, és nemcsak a vezérigazgatói székét, hanem a várost is a háta mögött hagyta a piac problémáival egyetemben. 

Mondta és mondta újra

Az új vezérigazgató, Jedlicska Zsófia idén tavasszal már arról beszélt a 2024-es üzleti tervében, hogy keresik a kitörési lehetőségeket, és piackutatást is végeznek idén, hogy felmérjék az igényeket. Erről azonban a piac honlapján nem hoztak le bővebb információkat azóta sem. Jellemző, hogy a minap az önkormányzat illetékes bizottsága által tárgyalt, a PVH első féléves beszámolójában is szinte megismétlik a korábban mondottak, bár az állítólagos piackutatásról annyit közölnek, hogy az elindult, de semmilyen részletet nem mondanak, miközben a piacnál már sürgős lépésekre lenne szükség. 

Piac: ruhabörzében gondolkodnak!

A két vezér mondókája után mindenesetre néhány használtruha-börzét – mert ez volt a fő ötletük – azóta tartottak már a létesítményben, illetve a város piacain beváltható utalványokat is osztogattak a választások előtt a baloldali városvezetés részéről, de lényegében szép lassan elfogynak az árusok, holott kifejezetten értékes és helyi termelők által megtermelt árukészlettel bírók is voltak. 

Szomorú a helyzet

Lapunk munkatársának az elmúlt hónapokban arról beszéltek az árusok, hogy szomorúnak tartják, ami történt a piaccal, a lehetséges okok között megjelölték, hogy 

  • nem biztosított megfelelő  mennyiségű parkolóhely, valamint azt is, hogy 
  • nyáron meleg, télen pedig hideg van a csarnokban. 
  • Arról is beszéltek, hogy a piaci utalványok ötlete nem volt elvetendő, de gyakorlatilag teljesen minimális forgalmat hozott számukra, sokkal átfogóbb, széleskörűbb megoldásra lenne szükség. 
  • Azt sem igazán értették, hogy miért gondolják úgy, hogy időszakos rendezvényekkel megmenthető lenne a piac. 

Az új vásárcsarnok elszívó hatása pedig mind az árusok, mind a vevők tekintetében érvényesült, valójában a parkolók hiánya sem feltétlenül indokolná a kevés vásárlót sem, hiszen a közeli áruházban rendszeresen tömeg van, ahogyan a piac külső pavilonjai is működnek. 

Maradt a képviselő

Az uránvárosiaknak egyébként lett volna módjuk komolyabb változást elérni, erre meg is volt a lehetőségük a júniusi választás során. Ám, a helyiek ragaszkodtak a körzetben 2019-ben képviselői mandátumot szerzett MSZP-s Nyőgéri Lajoshoz idén is. Holott a politikus a városvezetés  felső szűk körébe tartozott, és alpolgármesterként nagyobb befolyása lehetett volna arra is, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. sokkal hathatósabban lépjen fel. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában