Hirdetés

2024.07.18. 14:56

Esti mese, avagy altatás stresszmentesen

Ehhez a cikkhez segítségül hívtunk pár anyukát, hogy bővíthessük látókörünk, s megtudjuk, mi a legjobb módja az altatásnak. Igaz, mindenkinek sajátos a módszere és mindenki a sajátjára esküszik, mert ez az ő picinye, ő így szereti. De vannak azért jól bevált régi trükkök, amelyet érdemes a mamától megfogadni.

PR cikk

Forrás: pexels.com

Minden szülő életében elérkezik az az idő, amikor az altatás kihívást jelent. Ahhoz, hogy a kisgyermek nyugodtan aludjon el, a szülők gyakran különféle módszereket próbálnak ki. Ebben a cikkben viszont nem a pontos rituálét szeretnénk leírni, hanem inkább azt, hogyan alakítsunk ki biztonságos alvási környezetet a megfelelő alvás érdekében. Legyen egy gyerekágy, amelyben a matrac legyen kemény (kókuszmatrac), a lepedő pedig feszüljön rajta. Az első 4-6 hónapban ne legyen plüss alvótárs, de igazán ágyrácsvédő se kell, hiszen gátolják azt, hogy ráláss a gyerekre.

A szoba lehet egy ideig közös a szülőkkel, de külön ágyban. Ha napközben érzékeli a kisgyerek a zajt, vagy az éjjeli szuszogást, kis mozgás körülötte ideális. Emellett az anya-baba interakció úgy működik jól, ha közel vannak egymáshoz. Ez a fajta közelség az első fél évben mindenképpen ajánlott.

Az elalvás művészete sok apró lépésből áll össze. A gyermeknek segítségre van szüksége az ellazuláshoz és az alváshoz. A szülők “türelmesen” kísérletezhetnek az altatási módszerekkel, s közben figyeljék a gyermek reakcióját.

Mikor kicsit voltam, nagyon vártam amikor anyukám, apukám vagy nagypapám mesét mondott. Nagypapám mindig a szürke lóról mesélt és mindig arra ébredtem, hogy már reggel van és a mesének vége, bizonyosan álomba szenderültem. A tündérmeséknek ereje van, ugyanúgy egy nyugtató zenének. A mesélés egy ősrégi hagyomány, amely nemcsak a képzeletet ereszti szárnyra, hanem egyfajta megnyugtató rutint is biztosít. Jelzi a gyermeki elmének, hogy itt az idő aludni. Gyermeked egy daliás lovagnak, királyfinak vagy királykisasszonynak képzeli magát, és közben messzi tájakon kalandozik, ahol bármi lehetséges. A mesék mesélése vagy olvasása segíti a gyermek és a szülő közötti kötődést, biztonságérzetet és a kreativitás kibontakozását. A mai digitális korban bőséges lehetőséggel rendelkezünk: különböző zenék vagy podcastok kényelmes alternatívát nyújtanak.

Az elalvás folyamatánál fontos figyelembe venni, hogy mi gyermek igénye, mire hogyan reagál. Kerüljük a túlzottan izgató vagy ijesztő meséket vagy hangoskönyveket, és teremtsünk nyugodt környezetet az alváshoz. Az audio élmények a kikapcsolódás világába repítik a gyerekeket. A gyengéd zene vagy elmesélt történetek lejátszásával olyan hallási menedéket hozhatunk létre, ahol a gyermek ellazul és elengedi a nap eseményeit. A narrátor hangjának ritmikus üteme vagy a hangszeres zene lágy dallamai a legnyugtalanabb elméknek is megnyugvást nyújtanak. Lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy önállóan repítsék a képzeletüket, miközben elképzelik a kibontakozó jeleneteket.

A fények elsötétítésével, a zavaró tényezők kizárásával nyugtató, harmonikus alvási környezet teremthetünk. A kényelmes ágy puha takaróval és párnákkal fokozza az elalvás élményét. Az alvás előtti órákban korlátozzuk, vagy inkább kerüljük el az esetleges képernyő előtti időt. Válasszunk analóg alternatívákat, például könyveket és hangoskönyveket, ezzel fokozatosan beállítva a lefekvés előtti rutint.

Ha nem akar elaludni gyermekünk, úgy tűnhet, képtelenség uralni a helyzetet, mert akárhogy igyekszel, akármit teszel, ő csak megy, játszik, pörög tovább, és láthatóan egyáltalán nincs kedve elaludni. Holott az elalvás nem minden esetben akkora misztikum, mint amilyennek tűnik. A fent felsorolt tevékenységből próbálj meg párat beépíteni a lefekvés előtti rutinotokba, hogy az altatás ne frusztráció, hanem minőségi idő legyen. Jó éjszakát!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában