Hirdetés

2023.12.28. 09:28

Hogyan utazzunk kis költségvetésből?

Utazni jó, és ami még jó, hogy az utazás nem kell, hogy extra költségeket, kiadásokat vonjon maga után. Célszerű meghatározni egy keretösszeget, amihez képest megkezdődhet a tervezés és a szervezés.

PR cikk

Forrás: envato

Hova érdemes elmenni? 

Alapvetően bárhova, viszont nem feltétlenül kell egyből hatalmas távolságokat átívelni. A Budapest–Barcelona repülőjegy például tökéletes alternatíva. Nem a világ másik fele, azért persze a repülés élményét is ki lehet használni, és amit mindezért cserébe Barcelona kínál, az egyszerűen lélegzetelállító.

De ha már a takarékosság szemüvegén át nézzük a beszerzést, akkor az első tétel, amin nagyon sokat lehet spórolni, a repülőjegy. Az előre tervezés az egyik leggazdaságosabb ötlet, ugyanis így kifejezetten kedvező áron vásárolható meg az a jegy, ami minden tekintetben ideális. Minél rövidebb időn belül kell tető alá hozni a vételt, annál magasabb árral ildomos kalkulálni. Az előre tervezés nemcsak azért előnyös, mert így a repülőjegy határozottan pénztárcabarát feltételekkel zsebelhető be, hanem azért is, mert kényelmesen kitalálható az utazás menete, esetleg a városbejárás részletei. Nem kell kapkodni, rohanni, és még a pakolást is el lehet időben kezdeni. És hogy ez miként kapcsolódik a költségek csökkentéséhez? Úgy, hogy ha a tervezés fázisában minden apró mozaik a helyére kerül, akkor akár még a közlekedés is megtervezhető, a bérletek, jegyek előre megvásárolhatóak általában így kedvezményesen, és mindennek tetejében, ha semmi sem marad otthon, akkor felesleges pótló beruházásokra sincsen szükség.

Visszatérve az úti célokra, Párizs is jól hangzik, a https://www.esky.hu/repulojegy/0/0/ci/par/parizs linkre kattintva akár már most, ebben a percben megkezdődhet az álmodozás. Persze teljesen jogos az a dilemma, hogy mi van akkor, ha szíve szerint a közeljövőben indulna az ember, ám az anyagiak oldaláról nézve mégis csak jó lenne későbbre halasztani a repülést? Egyrészt megoldást jelenthetnek az akciózások, amiknek köszönhetően akár még a várakozás is megspórolható. Másrészt bevállalható a drágább jegy, ha mondjuk a szálláson, vagy éppen a poggyászokon meg lehet takarítani némi pénzt. Azaz egyfajta költségmérleg hozható létre, ami aztán könnyedén kiegyensúlyozható. 

Hogyan tervezd meg hatékonyan az utazásodat? 

Young sexy woman in stylish glasses using laptop freelancing on the tropical paradise beach. Girl freelancer work sitting in a summer sand on the seashore remote work indian ocean background copyspace
Forrás: envato

Ez a kérdés azért is érdekes, mert a hatékonyság több oldalról is megközelíthető. Alapvetően nem elég pusztán a kiadások mértékére koncentrálni, mert ha közben túl sok a kényelmetlenség, akkor hiába a pénztárcabarát út, valójában túl nagy árat kell érte fizetni. Azaz, túl a takarékosságon, célszerű az élményeket, értékeket is szem előtt tartani, s olyan utat szervezni, ahol nem a lemondásé a főszerep. Például sokan kultiválják a hátizsákos utakat. Ekkor tényleg nincsen más poggyász, mint egy váltásnyi ruha, és ennyi. Kicsit nomád, kicsit ijesztőnek tűnhet, de akik ezt rendszeresen így szervezik azt mondják, hogy hihetetlenül izgalmas, kalandos, és minden egyes kimozdulás felejthetetlen. 

Forrás: envato

A hatékonyság másik aspektusa az idő, valamint az arra való fokozott odafigyelés. Ha például sokat kell várni a transzferre, vagy ha az utazás tele van nehezen kihasználható „üres járatokkal”, az bizony nem pusztán zavaró, hanem határozottan költségemésztő fordulat. Az időnél nincsen értékesebb a világon, és ez a mondat bármennyire is klisés, mégis igaz. Tehát a gördülékeny, zökkenőktől mentes utazás úgyszintén sokat adhat hozzá a minden tekintetben ideális útszervezéshez.

Végül, de korántsem utolsó sorban a hatékonyságnak az is fokmérője, hogy megvan-e a varázs, az izgatottság, a lelkesedés. A sok szervezkedés, főleg a hosszas tervezés kiveheti a motiváltság hajójának vitorlájából a szelet. Arra tehát érdemes figyelni, hogy miközben minden mozaik a helyére kerül, a lényeg se vesszen el! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában