Postabontás

2023.09.01. 19:30

A Tudásközpont mellett van a költők helye - véli olvasónk

Wald Kata

Fotó: AS

Örömmel értesültem a hírről, hogy méltó helyre kerül József Attila szobra. Korábbi helyén, az Athinay úton, a Minerva Könyvtár Egyesület épülete előtt is méltó helye volt Vígh Tamás József, a költőre emlékeztető „emlékplasztikájának”. Csakhogy az ottani könyvtár közel egy évtizede megszűnt. Tehát épp itt az ideje, hogy áthelyezzék az alkotást. A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont északi, a városra néző főbejárata előtt ismét méltó helye lesz a költőóriás szobrának.

Az épületet körülvevő terület nyugati oldalán már áll két „költőszobor”. Az egyik a könyvtár nevét viselő Csorba Győző könyvtáros, a Kossuth- és József Attila-díjas pécsi költő előtti tisztelgés. A másik: Háfez 14. századi perzsa költő szobra, emléket állítva a Pécs és az iráni Shiráz város (a Perzsa Birodalom valamikori fővárosa) és egyetemei 2019 tavasza óta tartó együttműködésére. Bízunk abban, hogy mihamarabb további elismert pécsi költők, írók szobra kerül az említett területre. Például a József Attila-díjas Pákolitz Istváné, aki az 1994. évi Pécs Város Napján a város díszpolgára lett. Vagy Bertók Lászlóé, aki – csakúgy, mint a fent említett könyvtárostársa – szintén Kossuth- és József Attila-díjas költőnk.

V. J.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!