12 ezer észak-koreai katona érkezhet Kurszkba az ukránok szerint – frissül

973. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Cikkünk frissül!

Öt ember meghalt a kelet-ukrajnai Szumi és Donyeck régiókban

A drónokkal és tüzérséggel végrehajtott orosz támadások lakóépületeket értek, öt ember, köztük egy gyerek is meghalt a kelet-ukrajnai Szumi és Donyeck régiókban – közölték tisztviselők. Két ember meghalt, egy másik pedig megsebesült Mirnograd városában orosz lövöldözés következtében.

Ukrán katonák egy hexakopter drón próbarepülésére készülnek 2024. október 22-én a keleti donyecki régióban
Ukrán katonák egy hexakopter drón próbarepülésére készülnek 2024. október 22-én a keleti donyecki régióban
Fotó: Genya Savilov / Forrás: AFP

A moszkvai védelmi minisztérium kedden bejelentette, hogy erőik elfoglalták a donyecki régióban található Novoszadove települést. Ukrán dróntámadásban Enerhodar városában, ahol a zaporizzsjai atomerőmű is található, egy ember meghalt.

Hatalmas a káosz Ukrajnában

A közelgő tél igazi próbatétel lesz a háború harmadik évében kimerült ukrán lakosság számára. Oroszország folyamatosan építi le az ország energetikai infrastruktúráját, erőműveket, villamosenergia-hálózati alállomásokat és tároló létesítményeket vettek célba.

A legnagyobb teher a frontvonalbeli városokra, például Harkovra hárul, a várost kiszolgáló erőművek közül kettő ugyanis márciusban megsemmisült.

Ezt mondta az indiai miniszterelnök Putyinnak

Narendra Modi indiai miniszterelnök a BRICS-csúcstalálkozó előtt azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy békét akar Ukrajnában, és országa kész segíteni a fegyverszünet elérésében.

12 ezer észak-koreai katona érkezhet Kurszkba

Kijev arról értesült, hogy két észak-koreai egység, összesen akár 12 ezer katona fog részt venni a háborúban. A fegyveres erők állítólag szerdán érkeznek meg az oroszországi Kurszk régióba.

Az észak-koreai Koreai Néphadsereg (KPA) különleges hadműveleti fegyveres erőinek kiképzése egy ismeretlen bázison
Az észak-koreai hadsereg (KPA) különleges hadműveleti fegyveres erőinek kiképzése egy ismeretlen bázison
Forrás: KCNA VIA KNS/AFP

Megsemmisítettek négy hajót az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy likvidáltak négy ukrán pilóta nélküli hajót a Fekete-tengeren, a Krím-félsziget környékén.

Lemondana az ukrán főügyész

Andrij Kosztyin ukrán főügyész bejelentette, hogy lemond tisztségéről kedden az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülése után, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök az állami tisztségviselőknek kiadott, a hadkötelezettség megkerülésére alkalmas, hamis rokkantsági igazolások miatt hívott össze.

Kosztyin a Telegramon közzétett bejegyzésében elismerte, hogy

az ukrán ügyészek körében számos ilyen esetet rögzítettek, ezért az állam minden szintjén folynak az ellenőrzések, és indultak büntetőeljárások is.

„Teljes mértékben helyesnek tartom Volodimir Zelenszkij ukrán elnök álláspontját, miszerint nemcsak a rokkantság megállapításáról, az ennek megfelelő nyugdíj meghatározásáról és egyéb kedvezményekről szóló jogsértő határozatokat kell eltörölni, nemcsak egyértelmű jogszabályi és szervezeti változtatásokat kell végrehajtani, hanem vállalni kell érte a személyes felelősséget, beleértve a politikait is.”

Megsemmisítő csapást mért az ukrán állásokra a Szu–34-es 

Az orosz légierő drámai precíziós támadást hajtott végre ukrán célpontok ellen Kurszk közelében – írja a Magyar Nemzet. A Telegramon közzétett videó sokkoló részleteket tár fel a műveletről.

Fájdalmas választ ígérnek az oroszok

Lengyelország „fájdalmas” választ fog kapni a poznańi orosz konzulátus bezárására – jelentette ki kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, aki ellenséges lépésnek nevezte a lengyel intézkedést.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter keddi sajtóértekezletén közölte, hogy Varsó a nyugat-lengyelországi Poznańban működő orosz konzulátus bezárásával válaszol a Lengyelországban és a szövetséges országokban az utóbbi időben történt szabotázsakciókra.

A lengyelek bezárak egy orosz konzulátust

Varsó a nyugat-lengyelországi Poznańban működő orosz konzulátus bezárásával válaszol a Lengyelországban és a szövetséges országokban az utóbbi időben történt szabotázsakciókra – jelentette be keddi sajtóértekezletén Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter.

Sikorski szerint

a szabotázsakciók, valamint a lengyel–fehérorosz határ destabilizálása és a kibertámadások a hibrid háború részét képezik.

A lengyel hatóságok által folytatott nyomozásra hivatkozva a miniszter Oroszországot nevezte felelősnek a Lengyelországban és a vele szövetséges országokban az utóbbi hónapokban történt szabotázsakciókért.

Ezért úgy döntöttem, hogy visszavonom a működési engedélyt az Oroszországi Föderáció poznani konzulátusa számára, annak személyzetét pedig nemkívánatos személyeknek nyilvánítjuk

– jelentette ki Sikorski.

Ukrajna lakossága több mint 10 millió fővel csökkent

Ukrajna lakossága több mint 10 millió fővel csökkent az ország ellen 2022 februárjában indított orosz támadás óta, a kivándorlás növekedése és a termékenység csökkenése miatt – jelentette ki az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) regionális igazgatója kedden.

Florence Bauer kiemelte, hogy jelentésüket az ukrán kormány adatai alapján állították össze; hozzátéve, hogy

az ország már a háború eszkalációja előtt is komoly demográfiai gondokkal nézett szembe, mivel a tömeges kivándorlás miatt a legalacsonyabb népesedési rátával rendelkezett Európában.

Zelenszkij: Újabb koreai egység készülődhet

Napi videójában a katonai főparancsnokra hivatkozva azt mondta az ukrán elnök, hogy akár két, egyenként 6000 fős észak-koreai katonai egység is készülődhet az Ukrajna elleni bevetésre.

Volodimir Zelenszkij szerint ha Észak-Korea be tud avatkozni az európai háborúba, az azt bizonyítja, hogy nem elég erős az Oroszországra nehezedő nemzetközi nyomás.

Papíron feltűnően sok a rokkant

Kiugróan magas a rokkantak aránya az ukrán vám-, adó-, nyugdíjpénztári és önkormányzati tisztviselők körében – legalábbis papíron, ami okot ad arra, hogy ezeket a leszázalékolási eseteket sürgősen felülvizsgálják – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki nyíltan arra utalt, hogy a nemrég kiderült ügyészi botrány után ezekben a munkakörökben is csalással és megvesztegetéssel juthattak emberek rokkantsági igazolásokhoz, csak hogy elkerüljék a katonai szolgálatot.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. október 22-én az ukrán–magyar határszakaszon 5072 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3876 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 19 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában