Fejlesztések

2 órája

A kegyhely megújulását csodálják a zarándokok

Wald Kata

A Máriakéméndre látogatók megcsodálhatják a kegyhely épületeit

Fotó: Laufer László

A máriakéméndi kegyhely jelentős megújuláson esett át az elmúlt években -  az aktuális fejlesztéseket és a korábbi esztendőkben megvalósult beruházásokat mutatják be mindazoknak, akik a november 6-ára szervezett gyalogos zarándoktúrán részt vesznek. 

kegyhely Máriakéménd
A máriakéméndi kegyhely teljesen megújult az elmúlt években 
Fotó: Laufer László / Forrás: MW

A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör által szervezett program Monyoródról indul, a buszfordulóban 9.30-kor várják a zarándokokat. A hat kilométeres menet a Szent Kereszt felmagasztalása templom, ez erdei szurdokvölgy, a Szent Margit szobor, a kéméndi Nagy-pincesor, a Lankás-dűlő, valamint a Kéméndi-kereszt érintésével érkezik meg a máriakéméndi Nagyboldogasszony kegytemplom parkjába, majd a Kegyhelytörténeti Múzeum, a kolostor és zarándokszállás megtekintését követően a célállomás a Templom-forrás.

 

A kegyhely új kiállítással is gazdagodott

A máriakéméndi kegytemplom felújítása még 2020 szeptemberében kezdődött el, a hatvanmillió forint állami támogatásból megvalósult beruházás első üteme 2021 tavaszára be is fejeződött. Ezt követően további 8 millió forintos támogatás érkezett a Máriakéméndi Német Önkormányzathoz a kegytemplom ablakainak cseréjére, majd további 27 millió forint a templom vakolatának megújítására és a homlokzat festésére. Mindezek mellett a Német Önkormányzat a kegytemplom villamos hálózatának részleges korszerűsítését is vállalta, ennek megvalósításához pedig mintegy másfél millió forintot biztosítottak. 

Az építmény külső renoválása 2022 októberében kezdődött el, és decemberre be is fejeződött. Az idei évtől pedig egy új kiállítással is gazdagodott a kéméndi kegytemplom, így a múzeumi teremben a kegyhely valóságos története is megelevenedik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában