Ukrán válság

2024.08.25. 10:36

Ukrajna több országgal is folytat egyeztetéseket a második békecsúcstalálkozóról

914. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán nemzeti gárda 15. zászlóaljának katonája ukrán felderítő drónt indít el

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Andrijenko

Kijev szerint Fehéroroszország katonákat csoportosított az ukrán határ közelébe

Ukrajna közölte vasárnap, hogy a szomszédos Fehéroroszország katonákat csoportosít az ukrán határ közelébe, és óva intette a minszki vezetést az esetleges "barátságtalan lépésektől".

Az ukrán külügyminisztérium jelezte: észlelték, hogy az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszország "hadgyakorlatnak álcázva nagy számú katonát vezényelt az Ukrajnával határos Homel régióba".

"Figyelmeztetjük a fehérorosz vezetést, hogy ne kövessenek el tragikus hibát Moszkva nyomására, és felszólítjuk a fehérorosz hadsereget, hogy vonják vissza erőiket lőtávolságnál messzebbre az ukrán határtól" - állt az ukrán külügyi tárca közleményében.

Ukrajna felhívta a figyelmet arra, hogy a "világ biztonságára" nézve fenyegetőnek tekinti, ha hadgyakorlatokat tartanak a határtérségben, mert az túlságosan közel van a csernobili atomerőműhöz.

Minszk 2022-ben lehetővé tette, hogy az Ukrajnát megtámadó orosz csapatok átvonuljanak az országa területén, valamint engedélyezte, hogy Moszkva 2023-ban taktikai atomfegyvereket telepítsen Fehéroroszországba.

Ukrajna több országgal is folytat egyeztetéseket a második békecsúcstalálkozóról

Ukrajna Szaúd-Arábiával, Katarral, Törökországgal és Svájccal folytat egyeztetéseket egy esetleges második békecsúcstalálkozóról - mondta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy indiai újságírókkal folytatott beszélgetés során, amelyet vasárnap tett közzé a közösségi oldalán.

Zelenszkij elmondta, jelezte Narendra Modi indiai kormányfőnek: támogatná, hogy Indiában rendezzék meg a második békecsúcsot, mert Kijev a Globális Dél valamelyik országát látná legszívesebben a rendezvény helyszíneként.

"Ugyanakkor szeretném világossá tenni - és ez nemcsak Indiára, hanem bármely más potenciális házigazdára is vonatkozik -, hogy olyan országban nem tarthatjuk a második csúcsot, amely nem fogadta el az első konferencia záróközleményét" - szögezte le az ukrán elnök.

India ugyan részt vett a júniusban Svájcban megrendezett békecsúcson, de a zárónyilatkozatot nem írta alá.

Narendra Modi néhány nappal ezelőtt látogatott Kijevbe, ahol felajánlotta segítségét az Oroszországgal folytatott háború lezárásához. Konkrét javaslatokat nyilvánosan nem fogalmazott meg, de a vizit mindenképpen közeledést jelentett India és Ukrajna között, miután az utóbbi időben Kijev bizalmatlanul figyelte az orosz-indiai kapcsolatok szorosabbra fonódását.

Zelenszkij az indiai újságírókkal beszélgetve is megfogalmazott kritikát ezzel kapcsolatban. Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna elleni háborút pénzeli az Indiával folytatott olaj- és gázkereskedelemből származó bevételeiből.

"Milliárdokat lop el a népétől. Az oroszok elszegényednek, de ezt észre sem veszik, mert Putyin a sajtót és a közösségi médiát is ellenőrzés alatt tartja" - mondta Zelenszkij.

Civileket ölt meg egy ukrán tüzérségi támadás a belgorodi régióban

Öt civil életét vesztette, további 13 pedig megsebesült a Belgorod megyei Rakitnoje községet ért ukrán tüzérségi támadásban - közölte vasárnap Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója.

A sebesültek közül hatnak, köztük egy 16 éves lánynak az állapota súlyos. Rakitnoje vasárnapra virradóra történt lövetése során tíz lakóház, valamint az elektromos és a gázvezeték is megrongálódott.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Szolovjovka faluban egy civilt megölt egy ukrán távirányított repülőszerkezet.

Az orosz államfői hivatal sajtószolgálata vasárnap közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök előző éjjel fogadta a határövezetben harcoló alegységek parancsnokainak jelentését.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi beszámolója szerint az orosz légierő támadta az ukrajnai Szumi megyében lévő ukrán harci tartalékokat, az oroszországi Kurszk megyében pedig az ukrán hadsereg az elmúlt egy nap leforgása alatt több mint 300 katonát és 14 páncélozott járművet, köztük egy harckocsit veszített.

A tárca szerint az ukrán fél vesztesége a kurszki régióban az augusztus 6-án kezdődött betörés során egyebek között több mint 5800 katona, 72 harckocsi, 31 gyalogsági harcjármű, 58 páncélozott személyszállító jármű, 383 páncélozott harcjármű, 37 tüzérségi löveg, öt légvédelmi rakétarendszer és 11 sorozatvető.

A moszkvai katonai tárca vasárnapi hadijelentése értelmében az orosz erők az elmúlt nap folyamán a hatból három frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában, visszaverve 15 ellenrohamot. A Moszkvában kiadott közlemény szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán a "különleges hadművelet" övezetében.

A védelmi minisztérium az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett hét lőszerraktárt, három harckocsit - köztük egy amerikai Abrams tankot - hét nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és vontatott tarackot, továbbá 41 drónt.

Újságírók sebesültek meg egy orosz támadásban Kramatorszkban

Megsebesült a Reuters hírügynökség négy munkatársa, egy ötödik társuk pedig eltűnt vasárnapra virradóra a kelet-ukrajnai Kramatorszk egyik szállodáját ért légicsapásban - közölték a helyi hatóságok.

Vadim Filaskin, Donyeck megye ukrán kormányzója megerősítette, hogy a szálloda orosz támadás célpontja volt. Az eltűnt és sebesült áldozatok ukrán, amerikai, német, lett és brit állampolgárok. A támadás az éjszaka közepén érte a szállodát és a szomszédos épületet, a mentési munkálatok folyamatban vannak - tette hozzá a Telegramon közzétett bejegyzésében.

A Reuters közölte: egy kollégájukat eltűntként tartják nyilván a támadás után, két munkatársuk pedig kórházba került.

Az ukrán ügyészség tájékoztatása szerint a szállodát Iszkander-M típusú rakétával találták el.

Kramatorszk az utolsó még ukrán kézen lévő nagyváros a Donyec-medencében, a frontvonaltól mintegy 20 kilométerre nyugatra fekszik.

Az ukrán hatóságok adatai szerint Donyeck és Szumi megyében 11 ember vesztette életét és 28 megsebesült az orosz támadások következtében az utóbbi 24 órában.

Ukrajna nyugati fegyverek bevetésével kényszerítené ki a békekötést

Ukrajna engedélyt kér a Nyugattól, hogy nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat használhasson mélyen Oroszországon belüli célpontok megsemmisítésére, mivel úgy gondolja, hogy ez arra kényszerítheti Moszkvát, hogy tárgyalásokat folytasson a harcok befejezéséről.

Kijevben magas rangú személyek azt sugallták, hogy az angol–francia fegyverek „demonstrációs támadásban” való alkalmazása megmutatja a Kremlnek, hogy a főváros közelében lévő katonai objektumok sebezhetők

 – írja a Magyar Nemzet a The Guardian cikke nyomán. 

Egy Storm Shadow / SCALP nagy hatótávolságú, légi indítású cirkálórakéta
Fotó: JUSTIN TALLIS / Forrás:  AFP

Egy magas rangú kormánytisztviselő szerint Oroszország csak akkor fontolgatja a tárgyalásokat, ha úgy véli, hogy Ukrajna képes „fenyegetni Moszkvát és Szentpétervárt”. Ez azonban magas kockázatú stratégia, és egyelőre az Egyesült Államok nem támogatja.

Ferenc pápa: egyetlen keresztény egyházat se szüntessenek be Ukrajnában

Egyetlen keresztény egyházat se szüntessenek be közvetlenül vagy közvetetten – hangoztatta Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap, miután Volodimir Zelenszkij aláírta az ukrán ortodox egyház betiltásáról szóló törvényt.

Ferenc pápa kijelentette, hogy továbbra is fájdalommal követi az Ukrajnában és az Oroszország területén zajló harcokat.

Ami pedig a nemrég Ukrajnában elfogadott jogszabályt illeti, Ferenc pápa hangoztatta: „féltem azoknak a szabadságát, akik imádkoznak, mivel aki igazán imádkozik, annak az imája mindig mindenkiért szól. Imádkozással nem követ el bűnt.”

A katolikus egyházfő úgy vélte, ha valaki rosszat tesz saját népe ellen, akkor azért bűnösnek lehet tartani, de senki nem követ el bűnt, mert imádkozott.

„Akkor meg hagyjuk imádkozni, aki imádkozni akar ott, amelyet saját egyházának tart. Kérem, egyetlen keresztény egyház se töröltessék el közvetlenül vagy közvetetten. El a kezekkel az egyházaktól!” – mondta Ferenc pápa.

A pápa arra utalt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) betiltását lehetővé tevő törvényt, amelyet kedden fogadott el az ország parlamentje. Az elnöki döntést az ukrán parlament honlapján tették közzé szombaton. 

A törvénytervezet kitiltja ukrán területről az orosz ortodox egyházat, egy kormánybizottság pedig listát állít össze ennek leányszervezeteiről, amelyeknek a működését nem engedélyezik tovább.

Az új ukrán rakétadrón fordíthatja meg a háború kimenetelét?

„A két és fél évig tartó, teljes körű háború alatt Oroszország mintegy tízezer különféle típusú rakétát és több mint 33 ezer siklóbombát lőtt ki Ukrajnára” – írta az ukrán elnök az X-en.

Szerinte az ukrán városok elleni támadások leállítását úgy érhetik el, ha célba veszik azokat a repülőtereket, ahonnan az orosz gépek felszállnak.

„Tegnap megtörtént új fegyverünk – a Palianicja ukrán nagy hatótávolságú rakéta-drón – első sikeres harci alkalmazása” – írta Volodimir Zelenszkij. Ez saját ukrán fejlesztés jegyezte meg, és azt is hozzátette, hogy fokozzák a dróngyártást, hogy megsemmisítsék az ellenséges támadó erőket.

Újságírók estek áldozatul egy orosz támadásnak

Éjjel a Donyecki területen az oroszok egy kramatorszki szállodára mértek csapást. Ezt jelentette a Telegramban a donyecki területi katonai közigazgatás vezetője, Vadim Filascskin – írja a Magyar Nemzet.
Az éjszaka közepén az oroszok megtámadták Kramatorszk városát. Egy másik célpont a városban egy szálloda volt – jelenleg két sérültről tudnak, egy ember pedig a romok alatt van. Mindhárom áldozat újságíró, ukrán, amerikai és brit állampolgárok – írta Vadim Filascskin. A szálloda mellett egy közeli többemeletes épület is megrongálódott. A hatóságok, a rendőrség és a mentők a helyszínen dolgoznak. A törmelék eltávolítása és a mentési művelet folyamatban van.

ORFK: több mint huszonhatezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán–magyar határszakaszon 8204-en léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 17 810-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 77 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

A szombati eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában