Főpolgármester-választás

2024.06.14. 18:00

Megszületett az újraszámolás hivatalos eredménye: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást (frissült)

Az érvénytelen szavazatokat már napközben összeszámolták, de csak most hirdettek eredményt.

MW

Forrás: Magyar Nemzet / Teknős Miklós

Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek, de kiállna a választások újbóli kiírásának esetén

Vitézy Dávid a közösségi oldalán gratulált Karácsony Gergely főpolgármesternek az újraszámlálás eredményéhez – figyelt fel rá a Magyar Nemzet.

Az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005 százalék, 41 szavazat teljes Budapesten. De ahogy hét eleje óta mondom, egy szavazat előny is döntő, és így az újraszámlálás után végül a 41 szavazatnyi előny a hivatalban lévő főpolgármesternél van

 – szögezte le közleménye elején Vitézy Dávid.

Az LMP-Zöldek szövetségében induló Vitézy emlékeztetett: „Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy akkor is, ha az újraszámlálást ő nyeri, teljes Budapesten új választást szeretne.” Vitézy Dávid hangsúlyozta: „Természetesen ennek magam részéről állok elébe, ha erről az illetékes szervek döntést hoznak.”

Legyen új választás, ezt fogom képviselni

 - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráción.

Karácsony Gergely közölte: az újraszámlálás számára kedvező eredménye ellenére kitart az elhatározása mellett, mert az egész folyamat végtelenül manipulatív, politikai félrevezetésekkel, trükkökkel, lehallgatásokkal teli volt.

Minden, ami aláássa a demokráciába vetett hitet, megtörtént - jelentette ki a főpolgármester. Hozzátette: ha ezt helyre akarjuk állítani, az egy új választás, egy új szavazás a meglévő jelöltekkel.

Karácsony Gergely elmondta: arra készülnek, hogy jogorvoslati beadvánnyal fognak élni az újraszámlálással kapcsolatban és kérik új választás kiírását.

20.10
A IV. és a VII. kerületben történő újraválasztással kapcsolatban úgy döntött a bizottság, hogy nem támogatják a választás megismétlésének kiírását. 
Emellett elfogadták a szavazatok érvényességét, így minden hivatalos.

19.30

Az újraszámolt szavazatok eredménye a következő:

  • Grundtner 53 érvényes szavazat
  • Karácsony 112 érvényes szavazat
  • Vitézy 363 érvényes szavazat 

Ezzel összességében Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 41 szavazattal.

19.25
Az ülés elkezdődött. Az előszűrés után problémásnak ítélt, és a bizottság által vitatott szavazatokról egyesével szavaznak a megjelentek. A második napirendi pont az EP-választás eredmények elbírálása.

18.37
Már több, mint másfél órája csúszik az ülés megkezdése. 

17.26
Az érvényesnek minősített szavazatokat most előszűrik, minden lapot egyesével átnéznek. A vitás szavazólapokról a bizottsági ülésen fognak szavazni. 
Kiderült, nagyjából 500-600 között van az érvényes szavazólapok száma. Tovább csúszik a kezdés időpontja.

17.05
Az ülés várhatóan tizenöt perc késéssel kezdődik, de a bizottság már jelen van a teremben – tudósít a Magyar Nemzet.

Tudósításunk a napközbeni eseményekről az alábbi linkre kattintva olvasható:

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában