Hírek

2011.02.10. 18:34

Értesülések szerint Mubarak rövidesen lemondhat

A fegyveres erők legfelső tanácsa állítólag az elnök azonnali távozását akarja. Mubarak csütötök este ismét beszédet mond.

(MTI)

Hamarosan lemondhat Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a brit közszolgálati rádió értesülése szerint. A BBC azt a tájékoztatást kapta csütörtökön Ahmed Safik egyiptomi kormányfőtől, hogy az elnök lemondhat, és ország helyzete "hamarosan tisztázódik". Katonai forrásokra tájékoztatása szerint a fegyveres erők legfelső tanácsa egész nap folyamatosan ülésezett, és rövidesen közleményt fog kiadni arról, hogy kielégül a tüntetők követelése, akik az elnök azonnali távozását akarják. Az egyiptomi televízió bejelentette, hogy csütörtök este beszédet intéz a nemzethez Hoszni Mubarak köztársasági elnök. A tüntetések központjában, a Tahrír téren ünnepelni kezdtek az emberek.

Egyesek a győzelem jelét mutatták fel ujjukkal, mások azt kiabálták, hogy Allah akbar (Isten nagy), amit a hívők és nem vallásos emberek egyaránt győzelmi kiáltásként használnak. A téren előzőleg bejelentette a kairói katonai körzet parancsnoka a tüntetőknek, hogy "ma este minden követelésük teljesülni fog". A helyszínre egyre újabb tömegek érkeznek.
 
Erős a valószínűsége annak, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a nap folyamán lemond - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Leon Panetta, az amerikai Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is. Panetta a képviselőház belbiztonsági bizottságának meghallgatásán nyilatkozott így.
 
Katonai közleményt olvastak be csütörtökön az egyiptomi köztelevízióban arról, hogy a fegyveres erők legfelső tanácsa intézkedéseket hoz "a nemzet védelmében", és "a nép legitim követeléseinek támogatásáról". A tévében egy egyenruhás katonai szóvivő olvasta fel a fegyveres erők úgynevezett egyes számú közleményét. A legfelső tanács úgy döntött, hogy folyamatosan ülésezni fog, élén Mohamed Huszein Tantáui védelmi miniszterrel. A testület elnöke Hoszni Mubarak államfő, de ő nincs ott. A legfrissebb - de meg nem erősített - értesülések szerint a színai-félszigeti Sarm-es-Sejkben tartózkodik a vezérkari főnökkel, Szami Anannal együtt.
 
A Tahrír téren a kairói katonai körzet parancsnoka azt mondta a tömegnek, hogy "ma teljesül minden követelésük". Ezzel ellentétes a tájékoztatási miniszter kijelentése, aki a brit hírügynökségnek azt mondta, hogy "Mubarak hatalmon van, és nem mond le... minden egyéb csak híresztelés".
 
Egy kormányzati forrás úgy tudja, hogy Mubarak még tárgyalásokat folytat arról, hogy átadja-e a hatalmát Omar Szuleimán alelnöknek. A dolog "még nem dőlt el... még vita folyik róla" - jelentette ki.
 
Előzőleg Ahmed Safik egyiptomi kormányfő és a kairói kormánypárt vezetője, Hasszan Badravi is Mubarak lemondásának lehetőségéről beszélt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!