Postabontás

2021.10.03. 08:08

Mikor forog újra a malomkerék? – kérdi olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Pécsett, a Tettye-pataknál lévő malomkerék városunk egyik különleges látványossága. A Pécsre érkezők közül sokan talán nem is tudják, hogy minek is állít ez emléket – hajdanán a területen több vízimalom is működött, Pécs ipari bölcsőjeként emlegetik emiatt ezt a helyet.

A malomkerékkel mindig is akadt probléma az utóbbi esztendőkben.

Volt, hogy nagyon nyikorgott, ami állítólag zavarta a környék lakóit. Gyaníthatóan ez volt az oka, hogy valakik kiékelték, aminek következtében aztán sokáig nem is forgott. Aztán annyira károsodott, hogy el is törött a csapágya. A vízkő se könnyíti meg a kerék helyzetét – a takarításáról a városüzemeltetés meghatározott időszakonként gondoskodik. Sokszor azt is látni, hogy a patakba szemét kerül, ami szintén nem segítette a malomkerék működését.

Mint arról olvashattunk is a DN-ben, és ahogy azt az arra sétálók tapasztalhatják is, a malomkereket nagyon szépen felújították, rendbe tették. Amit mi, arra rendszeresen kirándulók nagy örömmel fogadtunk. Sajnos azonban még mindig nem forog. A patak vize ugyanis nem éri el a szerkezetet, azt előtte, oldalirányba elvezették. Először azt gondoltam, hogy talán ez is a környéken élők műve, mert most így próbálják megakadályozni, hogy esetleg újra a nyikorgással kelljen együtt élniük.

Aztán egyik sétám során megtudtam, hogy szándékosan vezették el a vizet, és állítólag a megoldáson gondolkodnak a szakemberek, mert az a cél, hogy a patak vizének csak egy része érje el a kereket. Attól ugyanis azt várják, hogy a forgással együtt járó zajhatás is enyhül. A kérdés: mikor kerül végre pont ennek az ügynek a végére, és mikor láthatjuk végre újra működésben ezt a szerkezetet?

Sz. O.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!