Közélet

2015.10.25. 12:57

Újszülött babát hagytak a pécsi inkubátorban

Címkék#Pécs

A Pécsi Gyermekklinikán talált kisfiú egészséges, és a Lukács Bendegúz Lázár nevet kapta.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Újszülött babát hagytak a Pécsi Gyermekklinika inkubátorában a napokban, információink szerint még október 18-án. Úgy tudjuk, a kisfiú egészséges, és a Lukács Bendegúz Lázár nevet kapta. (A Klinika ezt még nem erősítette meg, de amint megérkezik a hivatalos tájékoztatása, közöljük.)

Pécsett már több mint tíz éve működik az az inkubátor, ahova a szülés után anonim módon bárki elhelyezheti az újszülöttet, lemondva róla – ám megmentve az életét. Csak 2006-ig négy babától váltak meg a szülei ilyen módon, de volt olyan eset is (2003-ban), amikor a kórház szomszédságában találtak egy csecsemőholttestet a kukában, hatvan méterre az életmentő inkubátortól.

Bár az inkubátor mindenképpen létfontosságú az ilyen esetekben, az igazi megoldást a szakemberek szerint az jelentené, ha lennének olyan kórházak, ahol anonim módon (akár a lakhelyüktől távol is) szülhetnének az anyukák, egészségügyileg kontrollált körülmények között, és ahol rögtön elindulhatna az örökbefogadási folyamat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!