Közélet

2011.02.04. 19:19

Újra képben Kanada a mohácsi romáknál?

Néhány mohácsi roma család a közelmúltban elrepült Kanadába, s ugyanezt fontolgatják mások is.

M. B. (Dunántúli Napló)

- Tömeges kivándorlásról most sincs szó, de tény, hogy a közelmúltban néhány roma család Kanada felé vette az irányt, és sajnos mások is fontolgatják ugyanezt – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Kovács István, a mohácsi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, megyei önkormányzati képviselő.

– A menni szándékozók indoka, szemben a korábbikkal, ezúttal nem az, hogy idehaza nem érzik magukat biztonságban, hanem az, hogy kilátástalannak érzik a megélhetésüket. Több olyan családról tudok, akiknél egy hete nem főtt semmilyen étel a lábasokban. Cigányoknál, és nem cigányoknál egyaránt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az ígéret földje: Kovács István, a kisebbségi önkormányzat vezetője a térképen mutatja, Kanada mely részeire indultak el mohácsi roma családok (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A kisebbségi vezető mindazonáltal türelemre inti a kivándorlásra készülődőket. Amint mondta, megítélése szerint a kormány egyértelmű törekvése, hogy minél több ember számára munkát biztosítson, a hamarosan beinduló közfoglalkoztatási programok is ezt célozzák. Úgy véli, máról holnapra nagy változások ugyan biztosan nem lesznek, de hosszabb távon talán igen.

- Akkor azonban, ha úgy látom, hogy ezek a törekvések nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, segítségükre leszek a menni szándékozóknak – jelentett ki Kovács István.

Amint az ismert, a Duna-parti városból az ezredfordulót követően, 2001 közepéig becslések szerint száz roma érkezett Kanadába. Többségük néhány év múlva hazatért, de máig nosztalgiával beszél a távoli országban töltött időkről. 2008-at követően, amióta már nem kell vízum Kanadába, közülük többen újra az amerikai kontinens felé vették az irányt, s az azóta eltelt évek során is több mohácsi család utazott el a távoli országba.

Az utat oda-vissza megjártak nem szívesen beszélnek a velük történtekről. Korábban közülük valaki annyit mondott, hogy „az összes menedékjogot kérő ügyét alaposan megvizsgálják a hatóságok, kapásból senkiét nem utasítják el. A kérelmet több hónap alatt bírálják el, s addig szállás, segély is jár. Ha elutasítják, lehet fellebbezni, ez újabb hónapokat jelent. Ez alatt már munkát is lehet vállalni, az állam angol nyelvtanfolyamra is járatja a menekülteket.”

Vízum nélkül

Egy évvel ezelőtt a kanadai sajtó megszellőztette, hogy a magyarországi romák tömeges kivándorlása miatt ismét bevezetnék a vízumkényszert, de erre nem került sor. Kanada 2008 tavaszán törölte el Magyarország esetében a vízumkényszert. Kanadai lapértesülések szerint ezt követően havonta átlagosan több mint húsz menedékjog iránti kérelmet adtak be a hazánkból érkezettek. Arról nincs hivatalos információ, hogy ezekből mennyit hagytak jóvá.

Angliából is sokan hazakényszerültek már

2008-ban Mohácsról és a megye más részeiről is tömegesen utaztak romák és nem romák egyaránt Angliába. Akiket akkor megkérdeztünk, azt mondták, megtalálták számításukat a szigetországban, bár a legtöbben alkalmi munkákból éltek. Csokoládét gyártó üzemekben, újságkihordóként és hűtőházakban helyezkedtek el. Az ottani minimális órabérért, illetve annál esetleg kicsit többért dolgoztak, általában 1800–2500 forintért. Egy évvel később azonban a munkát vállalók egy része hazakényszerült, sokan elveszítették állásukat.

Ennek ellenére az angol vonal ma is él: Mohácson például, ahogy korábban is, most is sűrűn látni brit felségjelzésű gépkocsikat. A járművek tulajdonosai továbbra is a szigetországban dolgoznak. Tulajdonképpen ingáznak, sokan három-négy hetente jönnek haza hosszabb-rövidebb időre, nyilván annak függvényében, éppen milyen lehetőségeik vannak odakint.

Svédcsavar

2006-ban – becslések szerint – mintegy száznegyven mohácsi roma utazott Svédországba, abban reménykedve, hogy menekültstátuszt kapnak az északi országban. A svéd kaland azonban 2006–2007 fordulóján véget ért, a Mohácsról útra kelt cigányok döntő többsége csalódottan visszatért a Duna-parti városba: nem volt esélyük sem arra, hogy munkát vállaljanak, sem pedig a menekültstátusz elnyerésére. Többen közülük később Kanada felé vették az irányt.

M. B. (Dunántúli Napló) Az ígéret földje: Kovács István, a kisebbségi önkormányzat vezetője a térképen mutatja, Kanada mely részeire indultak el mohácsi roma családok (fotó: Löffler Péter) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!