Közélet

2012.01.05. 14:19

Újdonságokkal teli és szigorúbb rokkantellátás

Március végéig kell nyilatkozniuk az érintett rokkantnyugdíjasoknak arról, hogy kérik-e új komplex orvosi minősítésüket az ellátás folytatása érdekében.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Januártól a rokkantellátásban részesülők más jogcímen, rehabilitálható sorstársaik pedig kisebb összegben kaphatnak juttatást az államtól. Megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rehabilitációs járadék, a rendszeres szociális járadék, helyettük rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás igényelhető.

A korábbi jogszabály a tartósan egészségkárosodott személyeket három csoportra osztotta. Közülük nem érinti az átalakítás az öregségi nyugdíjkorhatár felettieket, az I-es és II-es csoporthoz tartozókat (a leginkább egészségkárosodottakat), valamint a III-as csoportból azokat, akik öt éven belül elérik a nyugdíjkorhatárt, vagyis akik 1953 előtt születtek.

Fontos tudnivaló, hogy már az emelkedő korhatárt kell figyelembe venni az öt év kiszámításakor. Ebben a kategóriában csak a folyósítás jogcíme változik, az érintettek rokkantsági ellátást kapnak, aminek összege 4,2 százalékkal emelkedik ettől a hónaptól. A III-as kategóriához tartozó, ám a korhatárt öt éven belül el nem érő ügyfelek a nyugdíjfolyósítótól központilag kapnak tájékoztatást a változásokról. Ez utóbbi csoporthoz tartozóknak március 31-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy kérik-e a komplex orvosi minősítésüket. Ha nem kérik, akkor májusban automatikusan megszűnik az ellátásuk.

Amennyiben vállalják a felülvizsgálatot, akkor az orvosi bizottság be fogja rendelni őket, és a vizsgálat alapján rehabilitációs ellátást, vagy ha nem rehabilitálhatók, rokkantsági ellátást kaphatnak.

A rehabilitációs ellátás a munkaképesnek nyilvánított személyeknek jár majd. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) tájékoztatása szerint jelenleg átlagosan 70 ezer forint a juttatás, az új törvény azonban a minimálbér 30 és 50 százaléka között állapítja meg az összeget. Tehát akit munkaképesnek minősítenek, 26 és 46 ezer forint közötti járandóságra számíthat havonta, legfeljebb 3 éven át. Közben köteles együttműködni a hatósággal, például aktívan munkát kell keresnie, ha pedig talál, az ellátása szünetelni kezd. A MEOSZ úgy számol, hogy a másik (nem munkaképes) csoport juttatása, a rokkantsági ellátás átlagosan 41 ezer forintra csökken.

Kategóriák, százalékok, csoportok

A III. rokkantsági csoportba tartozik az, akinek egészségkárosodása 50–79 százalékos mértékű. (pl.: egészségkárosodása 54 százalékos mértékű, vagy korábban: 67 százalékos mértékben csökkent a munkaképessége).

A II. rokkantsági csoportba tartozik az, akinek egészségkárosodása 79 százalékot meghaladó mértékű, de mások gondozására nem szorul. (pl.: 81 százalékos mértékű, vagy korábban: 100 százalékos mértékben csökkent a munkaképessége).

Az I. rokkantsági csoportba az tartozik, akinek egészségkárosodása 79 százalékot meghaladó mértékű, és mások gondozására szorul.
Az adatokból is jól látszik, hogy az I. vagy II. csoportos rokkant a betegebb, egészségkárosodása nagyobb mértékű, a kettő között az a különbség, hogy az I. csoportos mások gondozására szorul. Az egészségkárosodás, illetőleg rokkantság mértékét megállapító minősítési rendszer legutoljára 2008-ban változott, akkortól egészségkárosodást állapított meg a bizottság, korábban munkaképesség-csökkenést, és más lett a százalékos mérték is.

keretes48984>

keretes48985>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!