Közélet

2014.04.07. 11:55

Újabb kötelező védőoltás

A kötelezően beadandó oltások közé sorolták a pneumococcus elleni vakcinát, a méhnyakrák elleni pedig a kötelezően felajánlandók közé került.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

Az eddigi tíz kötelező védőoltás mellé egy újabbat is kapnak a gyerekek. A kötelezően beadandó oltási rendbe sorolták a pneumococcus baktérium elleni oltást, amellyel a középfülgyulladás, az arcüreggyulladás, a tüdőgyulladás és az agyhártyagyulladás előzhető meg.

A fertőző betegségek és a különböző járványok megelőzése érdekében módosították a járványokkal kapcsolatos intézkedéseket szabályozó rendeletet is, ez alapján az új védőoltást legkésőbb a gyermek hatéves koráig kell beadni, illetve beilleszteni az oltások közé.

A rendelet alapján a kötelező pneumococcus-oltás a 2014. június 30-a után megszületendő csecsemőkre vonatkozik. A korában született babáknál és azoknál a gyerekeknél, akiknél már megkezdődött az önkéntesen és térítésmentesen igénybe vehető, pneumococcus elleni védőoltás-sorozat beadása, az eddigi rend szerint kell folytatni az injekciókat. A védőoltás három oltásból álló sorozatot jelent.

A gyermekorvosok tapasztalatai szerint az eddig az ajánlott kategóriába tartozó pneumococcus-oltást szinte valamennyi két éven aluli gyerek megkapta, mert a legtöbb szülő élt ezzel a lehetőséggel. Ezeket a szakmai tapasztalatokat is figyelembe vették, amikor a kormányzat döntött, hogy ezt az oltást is vegyék fel a kötelező védőoltások sorába.

A rendelet kitér egy másik oltásra is, ez pedig a méhnyakrák megbetegedésért felelős humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás, amelyet a jövőben kötelezően felajánlanak majd a rendeléseken. A tizenkét éves lányok a házi gyermekorvosnál vagy az iskolaorvosnál kérhetik a térítésmentes védőoltás beadását. A rendelet ezzel kapcsolatos paragrafusai szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Oltási menetrend

Magyarországon eddig tíz fertőző betegség ellen volt életkorhoz kötött kötelező védőoltás. A BCG (tuberkolózis) elleni oltást még a kórházban beadják 0–4 hónapos korban. Ezt követi két, három, négy és tizennyolc hónaposan a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanusz), a gyermekbénulás és a bakteriális agyhártyagyulladás elleni oltás. A pneumococcus ellenit kettő, négy és tizenöt hónaposan kapják meg a kicsik. Kanyaró, rózsahimlő és mumpsz ellen tizenöt hónaposan oltanak, hepatitis B ellen tizennégy évesen. Több oltást hat- és tizenegy évesen is megismételnek.

Ajánlott megelőzés

Több olyan védőoltás is van, amely nem kötelező ugyan, de bizonyos megfontolásokból ajánlott. Az egyik ilyen a gennyes agyhártyagyulladás ellen adható két hónapos kortól. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni szer egyéves kortól adható, azonban kétéves kor előtt az oltást mérlegelni kell. A védettség három évig tart. Bárányhimlő ellen kilenc hónapos kortól adható vakcina. Hathetes kortól hat hónapos korig adható oltás rotavírus ellen, szájon át. A HPV vírusnak sok típusa létezik, kilencéves kortól adható. Az influenza elleni oltóanyag a járványtól függően változik.

Feltétlenül be kell adatni

A törvények szerint ha valaki elutasítja a kötelező védőoltást, akkor szabálysértési bírság kifizetésére kötelezhető, amely a legsúlyosabb esetben akár az 5 millió forintot is elérheti. Ugyanakkor a jogszabályok arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a gyermek veszélyeztetettsége miatt a szülők ellen eljárás induljon. Erre példa is volt az elmúlt években, a bíróság egy apát egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, a feleségét pedig tíz hónapra, mert három kötelező védőoltást nem adattak be gyermeküknek, arra hivatkozva, hogy a védőoltásoknak súlyos mellékhatásaik lehetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!