Közélet

2012.05.07. 16:10

Új időszámítás az egészségügyben

Címkék#Pécs

Egyre valószínűbb, hogy idén nyártól valóban új időszámítás kezdődik a magyar egészségügyben.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Finiséhez érkezett a Semmelweis-terv megvalósítása – vág rögtön a közepébe dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója. – A tervek szerint júniusban sor kerülhet a szerződéskötésekre, a következő hónapban pedig elindul a magyar egészségügyet alapjaiban megreformáló program.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Korszerű eszközök a klinikán – nagyobb lehet a finanszírozás is (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Ahogy arról lapunkban már többször is írtunk, a Semmelweis-terv jelentősen átalakítja majd a hosszú évek óta rögzült, és éppen ezért már több részterületen is meghaladott állapotokat. A kormányzat szándéka deklaráltan az, hogy ezúttal tényleg a valós szükségletekre fókuszál – ám ehhez szükség van megfelelő kapacitásra, ahhoz pedig elegendő forrásra.

Korábban a Dunántúli Napló is beszámolt arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem minden klinikája a „progresszív hármas” szinten lesz, azaz regionálisan vezető szerepbe kerül – s ennek fényében a finanszírozás is kiemelt lesz. (Fontos leszögezni, hogy több klinikán már eddig is végeztek ilyen jellegű munkákat, ám ezért semmiféle pluszfinanszírozást nem kaptak.)

– Könnyen elképzelhető azonban, hogy még ennél is előrébb lépünk – árulta el Kollár Lajos. – Tervben van ugyanis egy új kategória bevezetése: ez lenne az úgynevezett „progresszív négyes”, amelyet az országban csak hat város (Pécs mellett Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc és Szeged) klinikuma kapna meg, s természetesen ezen központok kapnák a legnagyobb finanszírozást.

Ugyanakkor hiba lenne azt feltételezni, hogy a pénzügyi problémák egy csapásra eltűnnének – ahhoz a rendszernek stabilan működnie is kell. A betegek ugyanakkor szinte azonnal élvezni fogják az átalakítás előnyeit.

– Amellett, hogy végre pontosan tudni fogják, hogy melyik körzetbe tartoznak, hova kell menniük, ha problémájuk van, a betegek biztosak lehetnek abban, hogy a legmagasabb szintű ellátást kapják – tette hozzá a klinikai központ főigazgatója. – S minden túlzás nélkül mondhatom, ez az egyik legnagyobb előnye a Semmelweis-tervnek.

Szinte minden kórházat érint az átalakítás

A Semmelweis-terv a fekvőbeteg-ellátás térségi rendszerbe történő átszervezésével és a kórházak egy részének funkcióváltásával tervezi az ellátórendszer korrekcióját. Ennek fényében nem meglepő, hogy a pécsi klinikum mellett az öszszes baranyai kórházat érinti valamilyen szinten az átalakítás. Szigetvár – mivel a Semmelweis-terv a regionalitásra fókuszál – a Somogy megyei Nagyatáddal kell, hogy összehangolja a munkát.

Mohácson elsősorban a szülészeten található ágyakról ment a vita – jelen állás szerint tíz darab marad itt, a szemészeti fekvőbeteg-ellátás a pécsi klinikára kerül át. Komlón a belgyógyászaton húsz, a sebészeten tíz aktív ágy marad, ezenfelül sürgősségi ügyeletet is létrehoznak. Siklóson az intézmény többségi tulajdona magánkézben van, a fennmaradó hányad kerül most az államhoz, változások emiatt nem várhatóak a betegellátásban.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló) Korszerű eszközök a klinikán – nagyobb lehet a finanszírozás is (fotó: Laufer L.) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!