Közélet

2015.01.21. 18:21

Tízmillióért egy fogorvosdiploma

Címkék#Pécs

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak a diáknak, aki nem jut be az államilag finanszírozott helyek valamelyikére.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Azt már jó ideje tudott, hogy azon fiataloknak, akik nem csípnek meg egy államilag finanszírozott helyet, fizetniük kell. Az sem titok, hogy leginkább azok a képzések terhelik meg a pénztárcát, amelyeknél a „járulékos költségek” is magasak – bölcsészkaron a legtöbb esetben a tanításhoz elég egy terem, egy tábla, egy kréta, míg az orvosképzésben a műszerek, a segédeszközök használata roppant sokba kerül. A fentiek fényében érthető, hogy miközben az egyetemi-főiskolai alapszakokon a félévenkénti költségtérítés általában 100 és 200 ezer forint között mozog, addig vannak olyan képzések, ahol ennek a nyolc-tízszeresét is elkérik.

A most publikált számadatok így tulajdonképpen nem is meglepőek: a legdrágábbak továbbra is az orvosképzések. A lista élén a Semmelweis Egyetem fogorvosképzése áll, ahol egy félévért 1 millió 350 ezer forintot kell fizetni, ám nem sokkal marad el emögött a pécsiek ugyanilyen képzése: itt egy félév 1 millió ötvenezer forintba kerül.

A többi képzés azért lényegesen kevesebből jön ki

Az idei felvételi eljárásban a korábbi tizenhat helyett már negyvenegy szakon határozták meg jó előre a ponthatárokat – amelyek azonban még feljebb is kúszhatnak, ha egy képzésre többen jelentkeznek, mint amennyi hely az adott intézményben van. A pontok mellett immár az is tudható, hogy körülbelül mennyibe kerül az önköltséges képzés félévente ezen területeken.

A szórás ugyanakkor nagy: gazdálkodási és menedzsment szakon minimum 455 pontot kell elérni, ám egyetemtől függően lehet 160 ezer, vagy éppen 350 ezer forint is egy-egy félév díja. Vannak persze alacsonyabb pontok is, s ezzel kevesebb fizetnivaló: aki a magyar szakot tűzte ki célul, annak 310 a minimumponthatár, egy félév pedig 170–200 ezer forint lehet. (A Diákhitel2 révén kedvezményes kamatozású kölcsön vehetnek fel erre a rászorulók.)

Komoly túljelentkezéssel lehet idén is számolni

A komoly anyagi terhet jelentő költségtérítés ellenére az orvosképző helyeken, ahogy a korábbi években, idén is négy-ötszörös a túljelentkezéssel lehet számolni. Ennek nyilvánvalóan az az egyik magyarázata, hogy a diploma után viszonylag gyorsan el lehet helyezkedni, s a fizetés is jó: a legfrissebb adatok szerint átlagosan havonta bruttó 205 000 forintot tehet zsebre egy pályakezdő orvos, s ez az évek során tovább növekedhet. Ráadásul ne hallgassuk el: azok, akik nem államilag finanszírozott helyen vannak, nem írnak alá tanulmányi szerződést sem – magyarul probléma nélkül mehetnek külföldre dolgozni. Nyugat-Európában pedig a magyar orvosok továbbra is keresettek – kell-e mondanunk, a hazainál lényegesen magasabb fizetésért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!