Közélet

2014.02.17. 18:58

Szívkatéterezés: Pécsett várakozik a legtöbb beteg a vizsgálatra

Címkék#Pécs

Olvasónk öt hónapja vár szívkatéteres vizsgálatra, a minap kapott egy értesítést, hogy finanszírozási problémák miatt még tovább kell várakoznia. Nem tudja meddig.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

Kétségbeesett olvasónk kereste meg szerkesztőségünket, aki szerint a szívkatéteres vizsgálatra az interneten található adatok alapján csak száz nap a várólista Pécsett, a PTE Szívgyógyászati Klinikáján, azonban ehhez képest ő már több mint öt hónapja várakozik rosszullétek közepette az értesítésre, hogy mikor mehet a klinikára.

– Többedmagammal múlt hét pénteken meg is kaptam az értesítést, csak éppen arról, hogy finanszírozási problémák miatt nyugodtan várakozzak tovább, majd értesítenek az időpontról. Közben el-elkapnak a rosszullétek, és azt sem tudom pontosan, hogy mi is a problémám, mert ennek a megállapításához kellene a vizsgálat. Így nincs más, várok tovább és izgulok, nehogy a mentő vigyen a sürgősségire – panaszolta olvasónk.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint megszűnnek-e valaha a kórházi várólisták?
---------------------------------------------------------------------------

A PTE Klinikai Központjától kapott tájékoztatás szerint munkanapokon átlagban az előző félévben 10-15 beavatkozás történt akut és előjegyzett esetekben, a várakozási idő nem éri el a száz napot. A tájékoztatás szerint valóban vannak a várólistán 2013. május után felvett betegek, ők azonban vagy külföldön élnek, vagy külföldön dolgoznak, vagy a kapott időpont nem volt megfelelő számukra, így kérték a beavatkozás csúsztatását, illetve nem vették át az értesítést. Több betegnél orvos szakmai okokból történt a halasztás – például háziorvos nem engedélyezte, vagy urológiai betegség miatt tanácsolta az urológus beavatkozást elhalasztását.

A kérdésünkre küldött válaszból kiderült az is: elméletileg lehetséges, hogy a várakozási idő csökkentésének reményében a páciens más városban, illetve intézményben kéri a vizsgálatot, azonban a beteg területi ellátására nem kötelezett kórház ezt megtagadhatja, ha kötelező feladatainak folyamatos ellátását a terülten kívüli beteg fogadása veszélyezteti, valamint nem rendelkezik az egészségbiztosító által lekötött szabad kapacitással. Amennyiben a várólistán szereplő beteg állapota hirtelen megváltozik, azonnali ellátást-kezelést igényel, akkor természetesen a várólista sorrendjétől függetlenül elvégzik a szükséges beavatkozást.

További részletek a keddi Dunántúli Naplóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!