Közélet

2016.02.18. 08:35

Rövidebb várólisták Pécsen is

A pécsi klinikákon is meglett az eredménye a várólista-csökkentési programnak, mára 15–70 százalékkal csökkent a sorbaállási idő. Sok helyen a normál műtéti programokon túl is operáltak.

Hajdu Zsolt (DN)

A leglátványosabb változást a pécsi szemklinikán eredményezte a várólista-csökkentési program, a legfrissebb adatok szerint a korábbi másfél évhez képest mindössze fél évre csökkent a műtéti várakozási idő. Más szakterületeken nem ekkora a csökkenés mértéke, de általánosan kedvező tapasztalatokról számolhatunk be.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Felpörgették a műtéteket (képünk illusztráció)
[/caption]

A Dunántúli Napló kérdésére a PTE Kancellária Egészségügyi Gazdálkodási Igazgatóságán elmondták, tavaly két várólista-csökkentési programot hirdetett meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, amelynek eredményeképpen a tavaly januári adatokhoz viszonyítva jelentős csökkenés tapasztalható a Pécsi Tudományegyetemet érintő várólistákon.

A szürkehályog-várólista tekintetében a várakozók száma csaknem 70 százalékkal kevesebb, a várakozási idő pedig a felére csökkent. Tavaly év elején még több mint négyezer beteget tartottak nyilván a várólistán, ezzel szemben idén nem sokkal haladta meg az ezret a páciensek száma. A csípőprotézis-műtétre várakozó betegek esetében 20–25 százalékos várakozásiidő-csökkenés tapasztalható, míg a térdprotézisre várakozóknál ez az arány 15 százalék körül mozog.

Az OEP a várólista-csökkentési programok keretében ötmilliárd forinttal is támogatta országos szinten az érintett egészségügyi intézményeket. A várakozási idő lerövidítése érdekében elvégzett különböző operációkat a normál műtéti programokon, illetve a munkaidőn túlmenően, többletmunka keretében oldották meg. A pécsi klinikákon is sok szervezést, nagyobb odafigyelést, pontosságot, feszes munkatempót igényelt a pluszfeladatok elvégzése.

A Kórházszövetség közzétette a műtéti többletkapacitással rendelkező kórházak listáját. Az itt felsorolt intézmények vállalták, hogy a saját várólistájukra felvett betegeken kívül más kórházból is fogadnak várólistás betegeket, azonban ezek között nem szerepelt a Pécshez legközelebb lévő kórház, sem a Tolna Megyei Balassa János Kórház, sem a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház. Az OEP tájékoztatása alapján a várólista-csökkentési program idén tovább folytatódik, azonban a feltételekről és a részletekről később kapnak tájékoztatást az érintett kórházak és klinikák.

Csak kevesen kérték át magukat

A várólista-csökkentési program része az a kezdeményezés is, amely szerint aki túl késői műtéti időpontot kap a lakóhelyéhez legközelebbi intézményben, azonban talál egy korábbi időpontot máshol, az átkérheti magát a másik kórházba. A betegek átirányításával kapcsolatban a budapesti Semmelweis Egyetemmel egyeztetett a Pécsi Tudományegyetem tavaly év végén. Ezt követően csaknem négyszáz pácienst értesítettek ki a pécsiek, hogy a másik intézményben korábban kerülhet ellátásra, a visszajelzések alapján azonban csak a betegek töredéke kívánt élni ezzel a felajánlott lehetőséggel. A PTE Kancellária Egészségügyi Gazdálkodási Igazgatóság tájékoztatása szerint ténylegesen mindössze alig több mint tíz beteg műtétjére került sor a budapesti klinikákon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!