Közélet

2012.11.02. 08:03

Rokkantkártyák: kevesebb a visszaélés

Címkék#Pécs

Míg öt-hat esztendeje havonta akár húsz, két éve négy, idén átlagosan kettő, a mozgáskorlátozottak igazolványával visszaélő autóssal szemben voltak kénytelenek eljárást indítani a rendőrök Pécsett.

M. B. (Dunántúli Napló)

Vagyis jelentősen csökkent az olyan sofőrök száma, akik a rokkantkártyával visszaélve ingyen kísérelnek meg parkolni a baranyai megyeszékhelyen.
A rendőrségen érdeklődésünkre elmondták, az ilyen jellegű bűncselekmények visszaszorítása érdekében a bűnügyi akciók továbbra is rendszeresek Pécsett, s az ellenőrzéseket a jövőben is folytatják, leggyakrabban az idegenforgalmi szezonban. Az év más részeiben havonta egy-két alkalommal kerül sor ilyen a szabálytalanságok kiszűrését célzó akciókra. 


  
A visszaélések közül továbbra is az a legjellemzőbb, hogy más nevére kiállított igazolványt használnak az autósok Ha a kocsi vezetője, illetve az okmány tulajdonosa a helyszínen van, könnyen ellenőrizhetik a rendőrök, az ő nevére szól-e a kártya. Ha csak az okmánnyal parkoló járműre bukkannak, a nyilvántartásból lekérdezik a kártya tulajdonosának a lakcímét, és a rendőrök oda is mennek. Ha otthon találják az illetőt, az máris bizonyíték, hiszen egyszerre nem tartózkodhat két helyen.

A parkolási igazolvánnyal való visszaélés következményei igen kellemetlenek. A gyanúsítottakkal szemben közokirat-hamisítás gyanúja miatt indítanak eljárást, az érintetteket pedig kivétel nélkül rabosítják. Ez azt jelenti, hogy a városi kapitányságon az erre a célra használatos helyiségben – a bűnügyi filmekben látott módon - ujjlenyomatot vesznek a gyanúsítottól, fényképet készítenek róla, és testmagasságát is rögzítik. A büntetés ugyancsak súlyos lehet: a bíróság akár három évig tartó szabadságvesztést is kiszabhat, a jellemző büntetés azonban a néhány tízezer forintos pénzbírság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!