Közélet

2008.04.28. 09:31

Parkolóház helyett szálloda az IH mellett

Szállodát építene egy cég az Ifjúsági Ház mellett a korábbi elképzelés, egy parkolóház helyett. A kötelező 77 helyett azonban csak 25 parkolót alakítana ki.

Cseri László

Még 1996-ban kötött adásvételi szerződést az önkormányzat és az Altan Beton Hungária Kft. az Ifjúsági Ház mellett lévő területről. Ez arról szólt, hogy a kft. ott két éven belül parkolóházat épít. Az építési engedélyezési eljárás megtörtént, azonban a kivitelezési munkálatok nem kezdődtek meg. Időközben az új telektulajdonos, a Sopianae Invest Kft. építészeti elképzeléseiben változás következett be, a város pedig furcsa módon úgy gondolja, hogy „a folyamatosan létesülő, és a már megvalósult nagyszámú belvárosi parkolóhelyek okán az adásvételi szerződésben foglalt eredeti koncepció végrehajtásához jelenleg már nem fűződik oly mértékű városi érdek, mint a szerződés megkötésekor”. Így a vevő inkább szállodát építene.

Ráadásul azt kéri, hogy a tervezett 77 szobás, négycsillagos Mercure Szálloda az építési szabályzat szerinti kötelezően megépítendő 77 parkolója helyett csak 25 parkolót építhessen, a hiányzókat a város parkolórendeletének megfelelően megváltással kompenzálná. Miután ez a rendelet szerint százezer forint parkolónként, 5,2 millióból megúszná.

A terület képviselője, Majdik Miklós (Fidesz) úgy látja, több súlyos gond is adódik ebben a tervezetben, amely fölött a város nagy valószínűséggel átsiklik. A belvárosban sokkal fontosabb lenne parkolóház létrehozása, mint egy szálloda megépítése, mondja, hiszen a Kossuth téri mélyparkoló megtelik majd a környéken dolgozó hivatalnokok gépkocsijaival. 2010-ben pedig a turisták sehol sem tudnak megállni. Gonda Tibor alpolgármester úgy véli, nem feltétlenül kell a beruházó minden feltételét teljesíteni, bár azt elismeri, hogy a parkolórendeletet jó lenne felülvizsgálni, hiszen a megváltás nagyon kedvező az építőknek.

Átjárón át az IH-ba

Az új építmény körülöleli az Ifjúsági Házat, így az oda való bejutás a szállodán keresztül történhet. Az eredeti szerződés szerint, amely még parkolóházról szólt, az átjárás a mai főbejárattal szemben lett volna, ám a beruházó azt kéri, hogy ettől tekintsenek el. Az új javaslat szerint a házat úgy lehet megközelíteni, hogy a szálloda északi szárnyán biztosítanának szolgalmi jogot, vagyis a Kereskedők Háza irányából lehet átjárón bejutni az IH előtti szűk térre.

Kidobtak kétszázmillió forintot az ablakon

Az eredeti szerződésben szerepelt egy kitétel, amely szerint ha a beruházó két éven belül nem építi meg a parkolóházat, akkor a késedelem idejére naptári naponként százezer forint kártérítést fizet az önkormányzatnak. Az Altan Beton jogi képviselője a városfejlesztési bizottság elnökének, Hódosi Verának írt leveléből tudható, hogy miután az önkormányzat öt évig nem élt kártérítési jogának érvényesítésével, az elévült. Mindezt érdeklődésünkre megerősítette Papp Judit főjegyző is. Pedig a kártérítés összege az öt év alatt 182,5 millió forint lett volna. Gonda Tibor alpolgármester hangsúlyozza, hogy az ügy még a 2002-es választások előtt kezdődött, vagyis a mostani városvezetés nem érintett. Azt azonban hozzátehetjük, hogy jogaival az önkormányzatnak 2004. május 15-ig volt lehetősége élni, a területet a szerződés szerint akár vissza is vásárolhatta volna. Hiszen az eredeti vételár csak 55 millió forint volt. Ennél az ingatlan szakértőink szerint ma lényegesen többet ér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!