Közélet

2006.11.24. 11:02

Nincs felelőse a klórgázmérgezésnek

Pécs | Nem történt emberi mulasztás az ANK felújított uszodájában múlt héten történt klórgázmérgezés kapcsán. Mint kiderült, egy szonda meghibásodása okozta az esetet, ami miatt olimpikon úszók kerültek kórházba.

Babos A. (Dunántúli Napló)

„Nem történt bizonyítható emberi mulasztás a Nevelési Központban” – áll abban a közleményben, amelyet Turi Katalin, az intézmény igazgatója juttatott el a szerkesztőségünkbe azután, hogy lezárult a múlt heti klórgáz okozta megbetegedések okainak feltárására indított belső vizsgálat. Ennek során megállapították, hogy a vízforgató berendezés egyik műszere, az úgynevezett pH-szonda hibásodott meg, és emiatt a megengedettnél több klórgáz jutott az uszoda légterébe. Korábban felmerült, hogy a szellőzőberendezés is meghibásodott, ami okozhatta, illetve felerősíthette a problémát. A vizsgálat azonban kimondta, hogy a szellőző „a vizsgált időszakban rendeltetésszerűen működött”.

Turi Katalin közleménye szerint hatósági hozzájárulással, „az ismételt műszaki próbák után az uszoda hamarosan újra nyit”. Mint arról beszámoltunk, a létesítmény egy hónapja nyitotta meg a kapuit a szélesebb közönség előtt úgy, hogy az üzemeltető még nem kapott rá használatbavételi engedélyt. Az uszodát az engedély híján terhelt próbaüzemben működtették egészen a szerencsétlen eset bekövetkeztéig. A négy megbetegedett úszó a múlt hét végétől, illetve hétfőtől újra edzésbe állhatott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!