Közélet

2008.04.11. 23:01

Négycsillagos álmok: építenék a szállodákat 2010-re

Számos magánbefektető társaság építene 2010-re, az Európa Kulturális Fővárosa évére négycsillagos szállodát. Elsősorban a belváros és az EKF városrész a kitüntetett terület.

Cseri László (Dunántúli Napló)

A szállodák voltaképpen az ezer főt befogadó hangverseny- és konferenciaterem közvetlen környékére települnének, hiszen a tervek szerint 2010-ben több mint ötven konferenciát kívánnak szervezni az új létesítménybe, és ugyanennyi koncertet. Mindkét szféra résztvevői igénylik majd a jó színvonalú szállodai elhelyezést, nem csoda tehát, hogy nagy az érdeklődés. A leendő hotelek egy része biztosítja a megfelelő számú parkolót, de akadnak olyanok, mint például a Balokányban létesítendő wellness szálló beruházója, vagy az IH előtti hotelé, amelyek a város segítségét kérik, mert hely- és pénzszűke miatt nem tudják teljesíteni a megszabott mennyiséget.

Sajnos a város rendelete lehetővé teszi az igen alacsony árú megváltást is – százezer forint parkolóhelyenként –, de nagyon nagy baj nem mutatkozik ezen a téren, hiszen a Zipernowsky középiskola melletti telken épülő szálloda 600 beállást biztosít többszintes mélygarázsában, és a Tudásközpont is a szükségesnél több parkolót kínál. Utóbbira nagy szükség is lesz, hiszen nem csak a Balokányfürdő területén épülő wellness szálló igényli majd, hanem a koncertterem is, amely alól időközben kikerült a mélygarázs.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Egy osztrák befektető 60–70 szobás négycsillagos szállodát kíván építeni az egykori ingyenparkolóban (fotó: Löffler P.)
[/caption]Az Európai Turisztikai Bizottság napokban Pécsett járt elnöke, Arthur Oberascher szerint elsősorban fogadóképes repülőteret kell kialakítani a sikeres konferenciaturizmushoz. Másodsorban pedig, tehetjük hozzá, jó minőségű szállodákra van szükség. A városban több magánberuházásban megvalósuló szállodaépítés körvonalazódik. Az egyik a Balokány parkjában, a régi fürdő helyén épülne. Négycsillagos wellness szállót tervez ide az Aquaprofit Zrt. 150 szobával. Az ott lévő műemlék épületeket azonban fel kell újítaniuk, amely 400 milliós pluszköltséget jelent, így szeretnének pályázaton pénzt nyerni a feladatra. Gondot okoz a helyszűke miatt a parkolók kialakítása, ebben a kérdésben egyezséget szeretnének kötni az önkormányzattal.

A Balokány Liget Kft. a városrendezési szempontból tartalék területnek számító ingatlanokon, a balokányi teniszpályák mögött, a vasútvonalon túl szeretne építeni szállodát, Tropical Heaven elnevezésű élményfürdőt és szórakoztató, üzleti és lakófunkciót is ellátó komplexumot. Ehhez a várostól az építési szabályzat módosítását kéri.

Az Altan Beton Hungária Kft. még 1996-ban vásárolta meg a várostól az Ifjúsági Ház előtti területet 55 millióért, hogy két éven belül parkolóházat építsen. Aztán változtak az elképzelések, a vevő is, a mostani tulajdonos, Sopianae Invest Kft. egy 77 szobás, négycsillagos szállodát építene Mercure néven – jelentette be februárban. Majd március végén levelet írt az önkormányzatnak, amelyben hozzájárulást kért ahhoz, hogy a szabályzat szerinti kötelező 77 parkoló helyett csak 25-öt építhessen, a többit kiváltaná.

A Zipernowsky melletti üres területen egy osztrák befektetőcsoport 60-70 szobás négycsillagos szállodát kíván építeni 10 ezer négyzetméternyi üzlettel, 8 ezer négyzetméter irodahelyiséggel és egy háromszintes, 600 beállós mélygarázzsal. Az út másik oldalán ír befektető építkezik. Ott a funkció még nem végleges, de nincs kizárva a szálloda sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!