Közélet

2009.03.12. 18:16

Közösségi helyszín lesz az új kispiac

Néhány hónapon belül megkezdődhet az egykori kispiac tömbjének megújulása. A beruházó Minerva Holding tervei között a piac funkció mellett üzletek, éttermek, lakások, látványos közterek szerepelnek.

Kaszás Endre

A nagyszabású beruházásnak teret adó területen a bontási munkálatok az utóbbi hetekben lényegében teljesen befejeződtek.
– Jelenleg zajlik az elvi építési engedélyeztetési folyamat, és várakozásaink szerint a nyár végére jogerős építési engedélyekkel rendelkezünk majd – tájékoztatott a friss fejleményekről Várady Péter, a Minerva Holding vezetője.

Az összességében mintegy 4 milliárd forintos beruházás megvalósítását két ütemben valósítják meg. A jelenlegi elképzelések szerint az építkezés a Koller utca által határolt déli traktusban kezdődik meg. A földszinten itt üzletek, az emeleti szinteken irodák, a tetőterekben lakások kapnak majd helyet, míg a teljes létesítmény alatt mélygarázs kerül kialakításra. A tervek szerint ebben az épülettömbben lesz majd az új kispiac is, amelyet a Koller és a Béri Balog Ádám utca felől, illetve a telket kettéválasztó műemléképület alatti átjáróból is megközelíthetővé tesznek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Indul és két évig tart a Minerva Park építésének első üteme (Forrás: Minerva Holding)
[/caption]

A három szintes piacot ott alakítják ki, ahol néhány hónappal ezelőtt még a bolhapiac árusai álldogáltak asztalaiknál. A klasszikus kofa szint a természetes fényt is kapó legalsó lesz, itt alakítják ki a lacikonyha helységeit, illetve a toaletteket. Az emeleti két szinten pedig a piaci üzletek, zöldségesek standjai lesznek megközelíthetőek.

– Szándékunk szerint a létesítmény nem csak a klasszikus piaci funkciót tölti majd be, a terek kialakítása, az éttermi, kávéházi környezet közösségi programok, rendezvények megtartására is alkalmassá teszik majd – beszélt a tervekről Várady Péter.

Az engedélyeztetési eljárás folyamatával párhuzamosan zajlanak a beruházó finanszírozási tárgyalásai. A projekt iránt mind pénzintézeti, mind pedig befektetői érdeklődés is van, vannak olyan egységek, amelyek gyakorlatilag már a tervezés időszakában elkeltek. A tárgyalások függvénye az egyes épületrészek építésének ütemezése, annyi azonban bizonyos, hogy a Minerva Park déli traktusával 2010 végére végezni akar a beruházó.

Átjáró a Király utca és az EKF-létesítmények között

A Minerva Park északi sétányával átjárhatóságot biztosít majd a Felsőmalom utca és a Búza tér között, ezzel megnyitva egy korábban szeparált teret a város lakói számára, szabad átjárót képezve a Király utca és az EKF keretében megvalósuló Tudásközpont között. A legújabb elképzelések szerint a második ütemben megvalósuló északi traktus egy félig nyitott, félig zárt sétány formájában vezet át a létesítményen, amelynek egyik oldalán üzletek, a másik oldalán pedig lakóingatlanok kapnak majd helyet. A sétányt igényes kőburkolattal látják majd el, míg a szemnek vonzó látványelemeket szökőkutak, apró terecskék, köztéri szobrok alkotják majd. Egy kidolgozás alatt álló elképzelés szerint helyi és külföldi szobrászművészekből álló csoport Amerigo Tot munkásságának állítana emléket installációjával. A teljes létesítmény alá itt is mélygarázst építenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!