Közélet

2010.06.18. 19:25

Jó pálinka, de méreg is készülhet

Sok még a kérdőjel az otthoni pálinkafőzés engedélyezése kapcsán. A bérfőzdések is izgulhatnak, s veszélyei is vannak az otthon készült pálinkának. Déli szomszédainknál 150 ezer egy alkalmas üst.

Babos Attila

A szakma képviselői sem tudnak sokat egyelőre arról, mi lesz a pontos tartalma a kormányfő emlékezetes 29 pontos bejelentésekor nyilvánosságra került javaslatnak, miszerint lehessen engedély nélkül főzni otthon gyümölcspálinkát.

Nagy Sándor, egy baranyai kereskedelmi pálinkafőző cég igazgatója szerint az egyik fő kérdés, hogy a nem kereskedelmi célú pálinkafőzésben elengedik-e a jövedéki adót – ami jelenleg, 50 százalékos főzet, és saját termesztésű gyümölcs esetén (vett alapanyagból többet kell fizetni, de a gyümölcs eredetét nem ellenőrizhetik a bérfőzdések) 700 forint plusz áfa literenként.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Jelenleg sincs tiltva az otthoni pálinkafőzés, csakhogy sokmilliós befektetést igényel, ha legálisan csináljuk
[/caption]

A bérfőzetés 1100–1500 forint literenként. Ha elengedik– bár ő legfeljebb inkább az adómérséklést valószínűsíti –, akkor szerinte egyértelmű, hogy a bérfőzdéknél is el kell törölni az adót. Ha azt nem teszik meg, csődbe is mehetnek a jobbára kis családi vállalkozások – a tisztán kereskedelmi főzdéket ez a változtatás nem érinti. Ez pedig amiatt is érdekes lehet, mert hozzávetőleg a kis hazai bérfőzdék fejlesztésére az utóbbi években úgy ötmilliárdos hazai és uniós pályázati forrást szavaztak meg, és nyilvánvalóan közel ennyit e cégeknek is bele kellett tenniük.

Jelenleg sincs egyébként tiltva az otthoni pálinkafőzés, csakhogy a feltételek, és az engedélyek, amelyeket ahhoz, hogy megfeleljenek az előírásoknak, be kell szerezni, sokmilliós befektetést jelentenének. Nagy Sándor szerint csak egy kis, otthoni pálinkafőzde berendezése ötmilliós tételt jelent. Megerősítette ugyanakkor lapunk információját, hogy déli szomszédainknál, Horvátországban és Szlovéniában, ahol kereskedelmi forgalomban kaphatóak kis lepárló-berendezések, üstök, 150–200 ezer forintért új szerkezetet lehet vásárolni.

Ezek behozatala és tartása azonban a megfelelő engedély hiányában szabálytalan. Otthon mégis főznek ilyen szerkezetekben (sőt, néha még kuktában is), illegálisan – s ott már a családonkénti 50 literes éves korlátozás sem él. Nagy Sándor szerint egy hozzáértő az otthoni kisüsti technológiával, megfelelő minőségű alapanyagokkal is kitűnő főzetet készíthet.

Csakis jó minőségű, egészséges gyümölcsből főzhetünk kitűnő italt

A jó pálinka a gyümölcsre koncentrál, ahhoz, hogy kitűnő minőségű ital készüljön, egészséges, kiváló minőségű alapanyagra van szükség – mondja Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője. A lehullott gyümölcs is alkalmas a főzésre, de csak az, amit átválogattak, és kivágták a rothadt részeket. Habár az adószabályok is indokolhatják, hogy inkább 40 fok közelében főzzék a pálinkát az arra szakosodott cégek, az utóbbi évek kitűnő magyar pálinkái is bizonyítják, valahol ez az érték alkalmas arra, hogy a gyümölcs ízét, zamatát hangsúlyozó ital készüljön.

Egyre többen, köztük Győrffy Zoltán is inkább kedveli a selymesebb pálinkákat. A házi főzésnek szerinte megvannak a maga veszélyei, s épp amiatt, mert sokan hajlamosak inkább a mennyiségi mint a minőségi mutatókat előtérbe helyezni. S nemcsak azért baj ez, mert vétek a rossz gyümölcsöt belekeverni a cefrébe, hanem mert mérget is főzhet, aki nem hozzáértő, ha például nem tudja megkülönböztetni az elő-, a közép- (a pálinka), és az utófőzetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!