Baj van

2 órája

Mit műveltek a Biokommal? Kitálalt az igazgató!

Rendkívül súlyos helyzetbe került a pécsi városüzemeltetési társaság, a Biokom Nkft., amelynek balos kapcsolatokkal rendelkező igazgatója, Meixner Barna már nem is fogta vissza magát. Kitálalt ugyanis arról, hogy mit művelt Pécs baloldali önkormányzata a céggel.

Bóka Máté Ciprián

Komoly gondok vannak a Biokomnál

Fotó: Löffler Péter

A Biokom Nfkt. igazgatóját, Meixner Barnát a baloldali városvezetők emelték be a posztra, azt követően, hogy évtizedes vezetői tapasztalattal bíró Kiss Tibor, az előző igazgató távozott posztjáról. Kiss munkáját mind a korábbi baloldali, mind a jobboldali városvezetések elismerték, szakmailag komoly tekintélynek örvendett, de környezetvédő volt, s bár hangosan nem jelezte, de információink szerint nem értett egyet azzal a tevékenységgel, amit Pécs jelenlegi polgármestere, Péterffy Attila még a pécsi hőerőmű élén fejtett ki. 

pécs, biokom
Meixner Barna, a Biokom ügyvezető igazgatója kitálalt arról, hogy Pécs baloldali vezetése mennyivel tartozik nekik
Fotó: Löffler Péter

Meixner Barna pedig nem volt ismeretlen a baloldaliaknak, hiszen Péterffy kollégája volt az erőműnél, ráadásul apja, Meixner András MSZP-s alpolgármester volt, aki jelenleg is a Pécsi Kommunikáció Központ Kft. felügyelőbizottságának az elnöke. Meixner Barna ráadásul még a 2010-es évek előtt, a szocialista városvezetés idején maga is kapott felügyelőbizottsági helyet az egyik városi cégben

Kulcsfontosságú cég vezetője tálalt ki

A Biokom Nfkt. az elmúlt években kulcsfontosságú, kampánycélokat is szolgáló cége volt a baloldali önkormányzatnak, hiszen a különböző városkarbantartási, városüzemeltetési feladatok ellátását rendszeresen "sikerként" tálalta a balos propaganda. Meixner így egyik központi alakjának bizonyult az elmúlt ciklus baloldali városirányításának, ezért is szembetűnő, hogy a vállalkozás kapcsán ugyan az utolsó pillanatban, de meglehetősen őszintén tálalt ki a cég helyzetéről.

Ahogy más városi cégek is beszámoltak az idei első féléves teljesítményükről, így a Biokom Nfkt. is, amelynek üzleti jelentése a regnáló rezsim utolsó napjaiban került az illetékes bizottság elé. 

Pécs önkormányzata ennyivel lóg, nagy a baj!

A biokomos jelentésben Meixner meglehetősen erőteljesen fejtette ki, hogy szeptember 11-én az önkormányzat városüzemeltetéssel kapcsolatos kintlévősége közel 2 milliárd, amiből nagyjából 1,8 milliárd forint a lejárt tartozás. 

Miközben a baloldali önkormányzat hurráoptimista hangulatban éltette teljesítményét az elmúlt időszakban, addig Meixner egyenesen azt állítja, hogy a "társaság pénzügyi helyzete az év során folyamatosan romló tendenciát mutatott, főként a tulajdonos önkormányzat tartozásának halmozódása miatt". 

Meixner külön, vastagon szedett betűkkel még ki is emeli, hogy a cég likviditási stabilitása rövidtávon sem tartható sokáig, a társaság működésének biztosítása érdekében elengedhetetlen a takarékossági intézkedések mellett, hogy az önkormányzat számlatartozásait rendezze.

Mi lesz ennek a következménye?

A fentiek kapcsán kerestük a pécsi önkormányzatot és a Biokomot is, hogy az üzleti tervben szereplő, jelentősnek tekinthető tartozás milyen nehézségeket okoz a cégnek: 

  • A romló pénzügyi helyzet" mit jelent a vállalat számára? 
  • Nem lesz síkosságmentesítés? Vagy a leveleket nem szedik össze?  Nem kapnak fizetést a dolgozók? 
  • Ezt a közel 2 milliárdot miből teremtik elő a cégnek és eddig miért nem adták oda? 

A megadott határidőig nem válaszoltak. A nemzeti oldalon úgy értékelték mindezt, hogy Meixner szavai rendkívül súlyosak, gyakorlatilag ez a lejárt tartozás azt mutatja, hogy komoly likviditási zavarokkal küzd az önkormányzat, vagyis nincs elegendő pénz a kasszában. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában