Közélet

2013.01.02. 17:00

Járási hivatal: a név változott, a helyszín megmaradt

Címkék#Pécs

Pécsett rövidíteni szeretnék az előjegyzési időt. Csökkenhet a torlódás az ígéretek szerint. Szerdán kinyitottak a járások.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

Január első munkanapján már a Pécsi Járási Hivatalba érkeztek az ügyfelek a jól ismert, Kossuth téri épületbe – korábban ez volt az okmányiroda. A helyszín nem változott, csak megszépült a környezet, módosult hivatal a szervezeti felépítése, illetve a tevékenységi köre is bővült.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ígérik, gyorsabb lesz – többen dolgoznak majd az ügyfélablakoknál (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A Pécsi Járási Hivatal szerdai átadásán dr. Hargitai János, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta, hosszú előkészítő munka és alapos egyeztetések előzték meg a járási hivatalok megalakítását, hogy az átszervezést követően is zökkenőmentesen és folyamatosan intézzék az állampolgárok ügyeit. – Pécsett az elmúlt években torlódást, illetve hosszabb előjegyzési időt tapasztalhattak az ügyfelek bizonyos szakterületeken, azonban a jövőben szeretnénk ledolgozni ezt a várakozást, a lehetőségekhez képest gyorsítani az ügyintézést, ezért többen dolgoznak majd az ablakok mögött. Az ingatlan továbbra is a pécsi önkormányzat tulajdonában marad, az irodákat a járási hivatal használatba kapja – mondta a kormánymegbízott.

Baranya megyében összesen tíz járási hivatal alakult a járásszékhelyeken, azonban nemcsak ezekben a városokban lehet majd az önkormányzatoktól a járások hatáskörébe átkerült ügyeket elintézni. További öt helyen – Harkányban, Villányban, Beremenden, Vajszlón és Mágocson – ugyanis járási kirendeltségeket hoztak létre. Mindezek mellett Baranyában csaknem hatvan községben – a járási és a közös önkormányzati hivatalok megállapodása alapján – úgynevezett települési ügysegédet alkalmaznak. Ezt a rendszert azért alakították ki, hogy a polgároknak ne kelljen a járásszékhelyre, vagy a kirendeltségre utazniuk, hanem ügyeiket az ügyfélfogadás keretében gyakorlatilag helyben el tudják intézni.

További részletek a csütörtöki Dunántúli Naplóban! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!