Közélet

2012.04.02. 20:17

Harkányi gyógyfürdő: még nem utalt a befektető, lejárt a határidő

Nem tudta még bemutatni a kiemelt uniós pályázathoz szükséges önerőt a harkányi önkormányzat. A 640 milliót hétfőig kellett volna bemutatni

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Nem tudta bemutatni hétfőig a harkányi kiemelt uniós programhoz szükséges önrész rá eső mintegy 640 milliós részét az önkormányzat és a gyógyfürdő, amire elvben péntekig lett volna lehetőség. A képviselők szerint nincs minden veszve.

Döme Róbert képviselő kiemelte, meggyőző a Sa-Le Invest Kft. ajánlata, melynek tulajdonosa, Leéb József bemutatta hétfőn a fedezet-igazolást, ám még nem sikerült Magyarországra utalnia a pénzt. A vállalkozónak ugyanis egy másik cége számláján, egy amerikai banknál áll rendelkezésre a szükséges összeg, aminek elutalását – mivel nincs még érvényes szerződése a fürdővásárlásra – a bank megtagadta a terrorizmus- és pénzmosás-ellenes szabályok miatt.

A képviselő leszögezte, amint minden tisztázódik, beszámolnak róla. Hozzátette: a vállalkozó három éven belül fejlesztene, s ha csak a felét megvalósítja annak, amit ígért, Harkány felvirágzik.

Ma reggel újabb rendkívüli testületi ülést tartanak, itt akarják a jogi kereteit megteremteni annak, hogy a szükséges szerződéseket megköthessék a Sa-Le Invest Kft.-vel. Imri Sándor polgármester elmondta, azt nem fogja hagyni, hogy áron alul adják el a fürdőt, és érdekesnek tartja, hogy eddig senki sem akarta eladni a fürdő részvényeinek többségét. Megjegyezte, pályázatot kellene kiírni a jelenlegi szabályok szerint. Egy azonban biztos, drukkol annak, hogy az új jelöltnek valóban legyen pénze.

A fejlesztési ügynökség kezében a döntés

Ma délelőtt kell összeállítania azt a pénzügyi dokumentációs csomagot a harkányi konzorciumnak, és eljuttatnia a régiós fejlesztési ügynökségnek, amelyet továbbítanak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) felé – közölte megkeresésünkre Farkas Tibor, a régiós ügynökség vezetője. Közölte, ők mindent megtettek a harkányi program sikeréért, mert egy nagyon jó, a megyének, a régiónak is hasznos és fontos programnak tartják.

A kiemelt uniós programról innentől az NFÜ vezetősége dönt majd, és adhat újabb határidőt az önerő bemutatására. Pont azért, mert kiemelt fontosságú, a parlament által megszavazott pályázatról van szó, erre speciális, az átlagosnál valamelyest engedékenyebb szabályok vonatkoznak. Ám megtudtuk, az sem zárható ki, hogy Budapesten visszavonják a támogatást, s így az sem biztos, hogy a több mint egymilliárd forint Baranyába kerül.

Perelhet az Aquaplus

A korábbi befektetőjelölt, az Aquaplus Kft. pert indíthat a harkányi önkormányzat ellen, kérve a pályázattal kapcsolatos költségei kifizetését, erősítették meg információinkat a cégnél. Álláspontjuk szerint őket azelőtt az időpont előtt „játszották ki a buliból”, amikor még nem járt le a pénz bemutatásának a határideje. A képviselők viszont azt mondták, a dokumentumok ellenőrzése az utolsó pillanatban már nem lett volna megoldható.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Babos Attila (Dunántúli Napló) Sokan szorítanak a harkányi fejlesztésért: az egész térség idegenforgalmát befolyásolhatja a beruházás (fotó: AS) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!