Közélet

2012.02.02. 20:02

Az orvosi kar külföldi hallgatóival a város is jól jár

Egy felmérés szerint évente négymilliárd forintot hagynak a városban az orvosi kar külföldi diákjai a tandíjon túl.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Egy friss kutatás eredményei megerősítik azt, amellyel nyaranta – amikor az itt tanuló egyetemisták elhagyják a várost –, gyakorlatilag mindenki szembesül, nevezetesen, hogy nélkülük bizonyos területeken gyakorlatilag leáll az élet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Négymilliárdot hagynak itt a külföldiek Pécsen (fotó: DN)
[/caption]

– Felmérésünk szerint a külföldi hallgatóink az átlagosan hárommillió forintos tandíjon felül évente körülbelül négymillió forintot költenek el Pécsett – tudtuk meg dr. Miseta Attilától, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánjától. – A mintegy 1400 külföldi hallgatónk több, mint fele kitöltötte a kérdőívünket, így valóban reprezentatív az a szám, amellyel mi is szembesültünk. A pénzük elsősorban albérletre, ellátásra, szórakozásra megy el. Mindent összevetve egy évben 3,8 milliárd forintot hagynak a városban a külföldieink.

A taxisok, az albérletkiadók, vagy éppen a szórakozóhelyek tulajdonosai a pénztárcájukon is azonnal megérzik, amikor a orvosi kar német, norvég, vagy éppen angol hallgatói hazatérnek.

– Éppen ezért lenne fontos, hogy minél tovább itt maradjanak – tette hozzá a dékán. – Ehhez viszont elengedhetetlenek a fejlesztések. A kutatásunk többek között arra is kitér, melyek azok a területek, amelyekkel jelenleg elégedetlenek a diákok.

Miseta Attila szerint akár már a közeljövőben elindulhatnak olyan fejlesztések (mind egyetemi, mind városi szinten), amelyek éppen ezt a célt szolgálják.

– Persze tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem éppen kedvező, ám ez egy olyan befektetés lenne, amely hosszú távon komoly bevételeket generálhatna.

Egymilliárd az albérlet

A külföldi diákok kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a számadatok valószínűleg valóban közel állnak a valósághoz. Ehhez elég egyetlen példát kiemelni. Az itt tanuló külföldiek szinte kivétel nélkül albérletben laknak, amelyre átlagosan havi nyolcvanezer forintot költenek.

A pénz után a lakások kiadói adóznak, mivel az idegenrendészet szigorú felügyelete miatt nincs lehetőség arra, hogy kiskapukat keressenek, esetleg az egész bevételt zsebre tegyék. Számítások szerint csak ebből évente 1,2 milliárd forinttal gazdagodik a város.

Fejlesztések kellenek

– Ahhoz, hogy a fenti összeget tovább növeljük, és ezzel nem mellesleg munkahelyeket teremtsünk, mindenképen lépnünk kell – árulta el Miseta Atilla. – Több területen is gondolkodunk. Egyrészt szükség lenne infrastrukturális beruházásra, mivel hiába jönne több diák – mert bizony jönne –, nem tudjuk hol oktatni őket. Másrészt kellenének tanárok is, mivel az oktató-hallgató arányunk az utóbbi időben leromlott, azaz kevés az oktatónk, sok a diákunk. Vannak ötleteink, például az egyetemen belüli – ebből származó – jövedelmet jó lenne ide visszaforgatni.

Sok kicsi sokra megy

Bár arról nincsenek ennyire pontos számszerű kimutatások, hogy az összegyetemi hallgatóság mennyi pénzt költ el a városban, becslésekbe azért bocsátkozhatunk. Az intézménynek nagyjából (a levelezősöket és a nappalisokat összeadva) harmincezer diákja van, egy hallgató havonta átlagban 40–100 ezer forintot költ itt el – előbbi összeget a levelezősök, utóbbit a nappalisok. Az egyszerűség kedvéért számoljunk most évi 500 ezer forinttal – eszerint az egyetemisták nagyjából tizenötmilliárd forintot jelentenek a városnak.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló) Négymilliárdot hagynak itt a külföldiek Pécsen (fotó: DN) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!