Közélet

2012.01.18. 08:56

A nővéreknek nem jut semmi a béremelésből?

Címkék#Pécs

Egy pécsi kórházi osztály fiatal egészségügyi szakdolgozója levélben fordult az egészségügyi államtitkárhoz, hogy vázolja, milyen áldatlan körülmények között dolgoznak nap mint nap, s ehhez képest mily megalázó bért kapnak – ezzel igyekezett segíteni az országos egészségügyi bértárgyalásokat.

Babos A. (Dunántúli Napló)

„Természetesen nem feledkeztünk meg a szakdolgozókról sem, azonban sajnos lehetetlen az összes problémára egyidejűleg megoldást és a megoldásokhoz forrást találni. Munkatársaink folyamatosan dolgoznak ezen a kérdésen is, és remélhetőleg az idei év folyamán sikerül a szakdolgozók bérezésének problémakörét rendeznünk” – e két mondat miatt küldte át szerkesztőségünknek egy pécsi kórházban dolgozó fiatal egészségügyi szakdolgozó az egészségügyi államtitkár nevében számára megírt levelet.

Ő ugyanis végső elkeseredésében az egészségügyi államtitkárnak írt, hogy vázolja, milyen áldatlan körülmények között dolgoznak nap mint nap, és ehhez képest mily megalázó bért kapnak. Levelével az országos egészségügyi bértárgyalásokat igyekezett segíteni.

Az idézett részből feltételezhető, hogy az egészségügyi szakdolgozók bérét valószínűleg nem most, hanem talán valamikor az év folyamán rendezik majd. Más véleményen van azonban, sokkal bizakodóbb dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Ő ugyanis azt mondta érdeklődésünkre, hogy jól haladnak a tárgyalások, és remélik, hogy már most emelkedhet az ő bérük is.

Az idézett levél ugyan a tárgyalások megkezdése után íródott, de nekik azóta egyértelműen azt kommunikálta a szakállamtitkárság, hogy a szakdolgozók, azaz a nővérek, a terapeuták, a gyógymasszőrök bérét is emelni fogják. A szakdolgozói kamara három javaslatot is letett az asztalra, a „legolcsóbb” alapján is 16,5 milliárdos bérfejlesztést kérnek, ami átlagosan kb. nettó havi 12 ezer forintos emelést jelenthet a múlt évihez képest személyenként.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!