Közélet

2014.12.04. 09:15

A gyógyászati célú marihuána legalizálására készül Horvátország

Engedélyezhetik a gyógyászati célú marihuána felhasználását és termesztését Horvátországban. A kérdés az ottani közvéleményt is megosztja, attól tartva, hogy így sokkal könnyebben juthatnának a droghoz azok is, akik nem egészségügyi okokból fogyasztják. Kérdés az is, jutna-e belőle Magyarországra is?

Máté B. (Dunántúli Napló)

Várhatóan tovább enyhítik Horvátországban a marihuánával kapcsolatos szabályozást: déli szomszédunknál több mint tíz éve nem bűncselekmény, csak szabálysértés, így lényegében ejnye-bejnye jár a kender termesztéséért, most pedig a kanabisz orvosi célú felhasználását, valamint háztáji előállítását is engedélyezhetik. A horvát egészségügyi miniszter tervét a kormányzó párt is támogatja, így komoly esély van annak megvalósítására.

Eszéki újságírók szerint az elképzelés megosztja a horvát közvéleményt. Tapasztalataik szerint azok, akik valamilyen módon érintettek, örülnek, a nem túl hangos, de mégis a társadalom jelentős részét jelentő ellentábor tagjai viszont azzal érvelnek, hogy így azok is könnyebben hozzájuthatnak a marihuánához, akik élvezeti céllal használják. Például, ha megveszik azoktól, akik legálisan beszerezhetik. Mindez legalábbis felveti annak a lehetőségét is, hogy Magyarországra is több kanabisz érkezhet, különösen annak ismeretében, hogy várhatóan 2015-től a határellenőrzés is megszűnik.

Kizárni mindezt ugyan nem lehet, de azért attól minden bizonnyal nem kell tartani, hogy szabad lesz a vásár. A határtól távolabbi ellenőrzés lehetősége megmarad, amivel az új helyzet ismertében a hatóságok egész biztosan fokozottabban élni fognak.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szeretné ha Magyarországon is legalizálnák a gyógyászati célú marihuánát?
---------------------------------------------------------------------------

Itthon nőtt a szigor

A horvátországi – várhatóan – megengedőbb szabályozásnak természetesen semmilyen hatása nincs a magyar törvényekre, amelyek tavaly nyár óta jelentősen szigorodtak. Már csak korlátozottan választható az elterelés, csak azok kérhetik a gyógykezelést a büntetés helyett, akik ellen két éven belül nem volt eljárás kábítószerrel való visszaélés miatt. Minden más esetben a büntetési tételek szigorodtak, a bíróságok akár egyetlen füves cigaretta elszívása miatt is börtönt szabhatnak ki.

Mire alkalmazzák?

Ahol használják a gyógyításban a marihuánát, fájdalomcsillapításra, a kemoterápiához mellékhatásként társuló hányinger csökkentésére, és többek között a szklerózis multiplex kezelésében alkalmazzák. Kaliforniában például már 1996 óta lehet orvosi célból marihuánát forgalmazni: az esetek negyven százalékában fájdalomcsillapításra, húsz százalékában a HIV/AIDS-szel összefüggő panaszok enyhítésére, tizenöt százalékban pedig hangulatzavarok kezelésére használják.

Az USA-ban már legális

Az amerikai szövetségi törvények szerint továbbra is tilos a kanabisz fogyasztása, de már csaknem húsz államban már részben vagy teljesen (tehát élvezeti célból is vásárolható) feloldották a tilalmat. Coloradóban például idén 130 tonna marihuánát értékesítettek. Európában csak Hollandiában lehet bizonyos kábítószereket szabadon megvásárolni. A marihuána orvosi célú, engedélyhez kötött használata a kontinensen is egyre több országban megengedett, legutóbb Szlovénia döntött így.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!