Közélet

2012.06.04. 15:53

A forráshiány hizlalja a várólistát

Címkék#Pécs

Jó hír a betegeknek, hogy megindultak a várólistán lévő páciensek szívkatéteres vizsgálatai a Szívgyógyászati Klinikán – a többi intézményben viszont a várólista nem változott.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Alig egy hónapja számoltunk be arról, hogy a Szívgyógyászati Klinikán több mint ezren vártak diagnosztikus katéteres vizsgálatra, illetve az elmúlt hónapokban csak a sürgősségi eseteket tudták ellátni finanszírozási hiány miatt. Dr. Szabados Sándortól, a klinika vezetőjétől megtudtuk, májusban megindultak az előre tervezett szívkatéteres vizsgálatok, mert tizenhétmillió forintos többlettámogatást kaptak az egyetemtől.

– Az elmúlt hónapban több mint kétszáz tervezett katéteres vizsgálatot végeztünk el az akut ellátás mellett, ami azt jelenti, hogy a várólistán lévők számát ugyan nem tudtuk csökkenteni, de megállítottuk a további emelkedést – mondta el dr. Horváth Iván, a szívkatéteres labor vezetője. – Amennyiben továbbra is megkapjuk havonta ezt a támogatást, úgy őszre lecsökkenhet a várakozási idő 2-3 hónapra. Ha nem kapjuk meg, vagy csak egy részét, úgy a lista tovább emelkedik, az év végére elérheti az 1500–1600 főt – hangsúlyozta a labor vezetője.

Dr. Szabados Sándor kiemelte, az elsődleges problémát a forráshiány jelentette, mert a szakmai felkészültség, az orvosi létszám, a műszerezettség (bár ez az elévülés határán van), mind a kórházi ágyak száma lehetővé tenné az ellátott betegek számának növelését. A diagnosztikus szívkatéterezés pedig nyereséges az egyetem számára, ezért lenne indokolt a tevékenység további támogatása.

Dr. Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója elmondta, rendezettebbé vált a Szívgyógyászati Klinika finanszírozása, ezzel magyarázható, hogy megindulhattak a diagnosztikus katéteres vizsgálatok is. A többi klinikán a várólista gyakorlatilag szinte semmit sem változott, maradtak a várakozási idők.

Új rendszer: oda megy a pénz, ahol sok a beteg

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szakemberei szerint az országos online várólista-nyilvántartási rendszer egyik legfontosabb eleme, hogy a beteg választása az elsődleges, a beteget követi majd a pénz. Amikor a nyilvántartásban látható lesz, hogy például gerincműtétre az egyik intézményben 50 nap a várakozási idő, míg egy másikban sokkal több beteg mellett 250 nap, akkor ahhoz az intézményhez teszik a kapacitást, amelyhez a betegek ragaszkodnak. A szakemberek szerint így van rá esély, hogy  egyes intézményekben jelentősen csökkenjen a sor.

Mindeközben a várólista vezetésére vonatkozó alapszabályok nem változnak, illetve bizonyos szempontok szerint még szigorúbb is lesz majd az újonnan életbe lépő rendszer.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!