Kék hírek, bulvár

2009.04.18. 09:33

Drog az iskolában: matek után egy kis füvezés

Az elmúlt napokban több baranyai középiskolában is drogot találtak diákoknál. Az intézmények feljelentést tettek.

M.B.

Gyanúsnak találta a napokban két leány viselkedését az órán az egyik komlói középiskola pedagógusa, aki a diákoknál ismeretlen növényi anyagot is talált. Értesítette a rendőrséget. Az ezt követően elvégzett drogteszt mindkét lány esetében THC-jelenlétét mutatta ki szervezetükben.

Az eset nem példa nélkül való, a közelmúltban két hasonló is történt pécsi középiskolákban. Valamennyi érintett marihuánát fogyasztott.

Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense ezekről szólva elmondta, a rendőrség elsődleges célja a drogterjesztők felderítése és elfogása, természetesen a tetten ért fogyasztók ellen is eljárnak.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy az ügyészség éljen az úgynevezett „elterelés” lehetőségével: ennek lényege, hogy az érintettek hat hónapos kezelését rendelik el, azaz büntetőjogi értelemben nem vonják felelősségre őket.

Dr. Szemelyácz János, a pécsi drogambulancia vezetője nem lepődött meg. Elmondta, a marihuána fogyasztása elsősorban a fiatalokra jellemző, s az sem ritka, hogy magukkal viszik a drogot az iskolába.

Hozzátette ugyanakkor azt is, szerinte egyáltalán nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha az iskola részéről rendőrségi feljelentést tesznek. Elképzelhető, hogy az ezzel járó procedúra (házkutatás, kihallgatás stb.) ugyan először riadalmat vált ki az érintettekből és ismerőseikből, azonban, miután a dolognak komoly következménye nincs, előfordul, hogy az eljárás végén az ijedtségre „tekernek egy újabb cigit” a fiatalok. Vagyis ott tartunk, ahol a feljelentés előtt. Szemelyácz János úgy véli, ezzel szemben célravezetőbb, ha például a gyermekjóléti szolgálatot értesítik. Nekik módjuk van arra, hogy legvégső esetben kiemeljék a fiatalokat a családjukból, ennek pedig komoly visszatartó hatása van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!