Gazdaság

2011.11.15. 20:01

Új pécsi tervek: szálloda, lakások, üzletek

Talán a válság végét jelzik az éledező ingatlanfejlesztési elképzelések Pécs belvárosában. Szálloda, lakópark és új kereskedelmi egységek is vannak a tervek között.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Hangsúlyos új épülettel gyarapodhat a belváros a Rákóczi út és Alsómalom utca kereszteződésében az Árkád oldalán. Lapunk információja szerint a tulajdonosváltással és összevonásokkal koncentrálódó saroktelken egy kétfunkciós épületben szálloda illetve irodaház kialakítását tervezik. A három illetve kétszintes traktusok kínálatát üzletek, vendéglátó egységek is gyarapíthatják.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Újabb beruházások jöhetnek a pécsi belvárosba: ilyen épületet álmodtak az Alsómalom utcába
[/caption]

Ha nem is jövőre, de biztosan nem marad pár nélkül az előbbi beruházás, ugyanis a hírek szerint a Rákóczi út és Alsómalom utca ellenkező oldalon lévő saroktelkét (amely jelenleg parkolóként működik) a Lidl vásárolta meg, amelyen a belvárosi környezetbe illeszkedő áruházat, illetőleg esetleg kisméretű lakások garzonépületét építenék meg.

Az előkészítés fázisában van a már ugyancsak építési engedéllyel rendelkező, légvonalban csak néhányszáz méterre lévő Minerva Park is, a lakásokat, üzleteket tartalmazó fejlesztés keretében megújulhat a Búza téri kispiac is.

Egyre nagyobb a verseny a diszkontok között

A baranyai kereskedelmi piac is hűen tükrözi a diszkontszereplők éles versengését. A Pécsett már négy áruházzal jelen lévő Lidl új egységének nyitását a belvárosban, a Rákóczi út–Alsómalom utca kereszteződésében készíti elő (korábban a Tesco is érdeklődött iránta), ahol a kereskedőtér fölött irodák, lakások is helyet kaphatnának. A megyeszékhelyen két áruházat üzemeltető Aldi ugyanakkor a hírek szerint a Budai vámnál, illetve a Tüzér utcában vásárolt telket fejlesztéseihez.

Hezitálnak ugyanakkor a barkácsáruházak. Az OBI a belvárosi, a Bricostore a keleti városrészbe tervezett beruházástól állt el, ugyanakkor a város déli határán van esély, hogy az Auchan vagy a Decathlon szomszédságában barkácsáruház is épüljön.

Ahol nem megy

Nincs elmozdulás a Búza téri Corso üzletház ügyében, így a beruházás kereskedelmi része megrekedt a mélygarázs szintjén. Az objektummal szemben a Lares ház fejlesztése is elakadt, csakúgy, mint a távolsági buszpályaudvar melletti telek beépítése. Utóbbi az OBI-fejlesztés meghiúsulása után új vásárcsarnok helyszínéül is felvetődött, de a városnak finanszírozót kellene találnia a tervekhez.

Nem gát a plázastop

Jövő januártól szab gátat a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházak építésének a „plázastop” néven elhíresült, a közelmúltban elfogadott törvény. Úgy tűnik, hogy Pécsett ez csak hosszabb távon fogja vissza a kereskedelmi célú fejlesztéseket, ugyanis a tervezett fejlesztések zöme már rendelkezik jogerős építési engedéllyel, vagy az év végéig még megszerezheti azt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!