Gazdaság

2011.02.24. 18:45

Corso: idén elkezdenék

Szerencsés esetben idén megkezdődhet és az indulást követő 14-16 hónapon belül el is készülhet a pécsi Corso üzlet- és irodaház.

Kaszás Endre

– A beruházás újraindításának feltétele, hogy a tervezett 6500 négyzetméteres „A” kategóriás irodaház területének legalább felére konkrét bérlőt, bérlőket találjunk. Hasonló a helyzet az üzletház esetében is – közölte Pentz Mihály projektvezető.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Tudásközpont, a Kodály Központ, a megújult 48-as tér és a négycsillagos hotel közvetlen szomszédságában áll az üres telek a mélygarázzsal
[/caption]

Mint a szakember elmondta, szerencsére egyértelmű az élénkülés mindkét szektorban. Az irodaházi lehetőségek iránt elsősorban olyan nemzetközi cégek érdeklődnek, amelyek kiszervezik egyes szolgáltatói és kontrolling tevékenységi köreiket.

------------------------------------------------------------------
Ön szerint eltart még a város és a megye újabb üzletközpontokat? Szavazzon a középső hasábban!
-------------------------------------------------------------------

– Mindenképpen biztató, hogy tapasztalataink szerint az érdeklődők hivatkoznak Pécsnek az EKF kapcsán szerzett ismertségére, illetőleg egy évvel az átadás után már nemzetközi szinten is tudatosult, hogy a város autópályán is megközelíthető. Magyarország egésze célterület a multik kiszervezett szolgáltatásaiban, ezen a téren a vidék előnye a budapestinél 30-40 százalékkal olcsóbb munkaerő.

A tapasztalat szerint egyébként jelenleg Debrecen Pécs legerősebb konkurenciája az ilyen jellegű tevékenységek megkötésében – mondta Pentz Mihály.

Ahogy az irodaház potenciális betelepülőivel – helyi cégekkel, hivatalokkal is –, úgy a kereskedelmi részleg lehetséges bérlőivel is folyamatosan tárgyalnak. A kiskereskedő profilban kulcsfontosságú néhány úgynevezett „mágnesbérlő” lekötése, akiknek jelenléte vonzerő lehet a többi üzlet számára. Az egyeztetések így kitérnek egy delikát jellegű belvárosi szupermarket kialakítására is.

Mint a projektvezető közölte, a szükséges foglaltsági szint esetén a szerződéskötéstől számított egy éven belül megkezdhetik a betelepülést a partnerek. Az összességében 11 milliárd forintot is meghaladó fejlesztés gyakorlatilag azonnal folytatható, ami azt is jelentheti, hogy megkezdheti rendeltetésszerű működését a közel 600 járművet befogadó mélygarázs is.

Vonzó az új hotel

Teljes mértékben igazolta tavaly nyár eleji nyitását a Corso Hotel. A négycsillagos szálloda összességében 54 százalékos átlagos foglaltságot ért el az elmúlt esztendőben, ami egy frissen bevezetett szállóhely esetében is jónak mondható. Mint az üzemeltetőtől megtudtuk, az egész ágazatban gyengébb január-februári forgalmat most részben az üzleti vendégkörrel – húsz pécsi céggel szerződtek üzleti partnereik elszállásolására –, illetőleg az egyre bővülő körű rendezvényekkel, bálokkal, konferenciákkal kompenzálják. Folyamatosan bővül a hotel étterme, a Bisztro 48 vendégköre is.

Iparban is utaznak

Pentz Mihály arról is beszámolt, hogy a kiskereskedelmi és irodaházpiacon tapasztalható mozgásnál is nagyobb mértékű növekedés mutatkozik a gazdasági – ipari, logisztikai – célú ingatlanpiacon. Ennek az igénynek a kielégítésére az elmúlt esztendő végén éppen időben jött létre a privát és önkormányzati érdekeltségből megalakult Ipark Kft., amely

a várostól délre húzódó ipari területeken kívül egyéb ilyen célú ingatlanokat is képvisel. Ebben az évben – különösen a várható horvát EU-csatlakozás kapcsán – már konkrét betelepülőket várnak.

a várostól délre húzódó ipari területeken kívül egyéb ilyen célú ingatlanokat is képvisel. Ebben az évben – különösen a várható horvát EU-csatlakozás kapcsán – már konkrét betelepülőket várnak. A Tudásközpont, a Kodály Központ, a megújult 48-as tér és a négycsillagos hotel közvetlen szomszédságában áll az üres telek a mélygarázzsal -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!