Gazdaság

2008.08.22. 19:15

A magánberuházók komolyan készülnek az EKF évére

Óriási ütemű, összességében több tízmilliárdos értékű ingatlanfejlesztési hullám indult a megyeszékhely belvárosában. Szállodák, üzletek, lakások épülnek az elkövetkező két évben.

Kaszás Endre (DN)

Az Árkád szomszédságában az Alsóalom utcában a napokban indultak meg a bontási munkálatok. Lapunk információja szerint egy helyi cég beruházásában irodaház épül itt, amelynek földszintjén néhány üzlet is helyet kaphat. Ezzel az ingatlannal szemben, az Alsómalom és a Rákóczi út által határolt, immár egy éve üres telekre nagyobb számú lakás építését tervezik.

A beruházótól származó információ szerint az ősz folyamán felgyorsul a Zsolnay Vilmos úton, a rendőrség előtti telken indult fejlesztés. Mára eldőlt, hogy az ír befektető finanszírozásában épülő ingatlan mélygarázs feletti földszintjén üzletek, első-második emeletén irodák, a harmadik-negyedik emeletén pedig kis- és közepes méretű lakások épülnek. Nevet is találtak az új ingatlannak, a római mitológiából a házi tűzhely és az otthon védőszentje után Lares-házra keresztelték az épületet. Lapunk információja szerint az ír befektetőnek nem ez az egyetlen érdekeltsége Pécsett, mivel a hírek szerint a Búza tér észak-keleti csücskében ugyancsak telket, ingatlant vásárolt. A két fejlesztés egymással párhuzamosan mehet majd, hiszen utóbbi területen is megkezdték már a régi épületrészek bontását.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az Árkád mellett már bontanak (fotó: Laufer László)
[/caption]A Minerva Holding beruházásában várhatóan az idei esztendő végén, a jövő év elején indul az összességében mintegy 3-4 milliárd forint értékű belvárosi fejlesztés. A pécsiek, illetőleg a környéken élők számára a legfontosabb hír, hogy a területen belül új helyen, új minőségben, de megmarad a korábban évtizedeken át közkedvelt kispiac. A modern felfogásban újragondolt belvárosi piacnak, üzleteknek, vendéglátóhelyeknek, irodáknak, lakásoknak helyet adó fejlesztés, természetes környezetével összhangban valósul meg.


Ütemesen épül a Corso


Jó ütemben halad a Búza tér alsó részén a Corso beruházása. A Zsolnay Vilmos út, a Lánc utca és a Nagy Lajos utca által határolt területen épül fel a mintegy 48 ezer négyzetméteres alapterületű, többfunkciós létesítmény. Benne hatszáz autót befogadó háromszintes mélygarázs, ugyancsak három szinten kereskedelmi egységek, hat szinten „A” kategóriás irodák, illetőleg egy négyszintes négycsillagos szálloda kap helyet. Az üzletház és a szálloda is érvényes építési engedéllyel rendelkezik.


Indul a szállodaberuházás


Az Altan Beton Hungária Kft. több mint tíz esztendeje, még 1996-ban vásárolta meg a várostól az Ifjúsági Ház előtti területet 55 millióért, hogy két éven belül parkolóházat építsen. Aztán változtak az elképzelések, a vevő is, a mostani tulajdonos, Sopianae Invest Kft. egy 77 szobás, négycsillagos szállodát építene Mercure néven – jelentették be idén februárban. A beruházás az idei év végén indulhat, hogy a létesítmény biztosan elkészüljön 2010-re, az EKF évére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!