Hírek

2005.09.02. 00:00

E. T. akár már haza is e-mailezhet

Simon Krisztián

Az emberiség évtizedek óta szeretne kapcsolatba lépni a földönkívüliekkel. Űrszondák és rádióhullámok útján próbáljuk tudatni, hogy létezünk, vagy hatalmas parabolaantennák segítségével indítjuk útnak üzeneteinket távoli galaxisok irányába. A kommunikáció ezen módjánál rengeteg türelemre van szükség. Az egyik legközelebbi naprendszer, amelyen fennáll az értelmes élet lehetősége, a 61 Cygni B, tőlünk több mint tizenegy fényévnyire található. Választ ezért legkorábban az üzenetünk elküldése utáni huszonkettedik évben várhatunk. A Yahoo internetes portál üzemeltetőit ez minden bizonnyal nem nagyon zavarta, amikor életre hívták a Mails to space (levelek az űrbe) akciójukat.

Ezzel lehetőséget biztosítanak minden európai internetfelhasználónak, hogy szeptember 6-áig eljuttasson hozzájuk egy földönkívüliekhez címzett e-mailt, melyhez még egy fényképet is csatolhatnak. Ezeket az üzeneteket aztán szeptember 12-én a Német Űrutazási Centrum Weilheimben található, 30 méteres parabolaantennáján keresztül indítják el a világűr irányába. A portálnak egyetlen kikötése volt: a világűrbe irányított levelek mérete egyenként nem haladhatja meg az 1 megabájtot.

– Számításaink szerint az üzenetet a 61 Cygni B naprendszerben egy hasonló méretű parabolával fogadni tudják – mondta Karl Meinzer, a Marburg Egyetem tudósa. Ez nagyon jó hír a földlakóknak, feltéve, hogy az űrlényeknek van ilyen szerkezetük. Amennyiben viszont lemaradnak a „postabontásról”, a küldemény örökre elvész.

Egyesek úgy vélik, nagyobb sikereket lehetne elérni, ha az üzenetet a palackpostához hasonlóan, egy szondával küldenék a világűrbe. Ezeket ugyanis nem kell kódolni, csupán megtalálni. Idáig egyetlen szonda jutott még csak el naprendszerünk határáig: az 1977. szeptember 5-én felrepített Voyager–1. Ez tartalmaz egy arany hanglemezt, melyen Bach és Mozart zenéi, valamint különböző állathangok hallhatók, valamint közel száz fényképet. A két héttel korábban fellőtt Voyager–2 is hasonló csomaggal rója köreit, míg az 1972-ben útjára indított Pioneer–10 belsejében egy férfit, egy nőt és bolygónk elhelyezkedését ábrázoló plakett található. A jövőben is tervezik a hasonló palackposták űrbe repítését, amelyek emberek és különböző állatok DNS-eit tartalmaznák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!