Riasztás

2 órája

Harris-héja zaklatja a kertvárosi varjakat

Bama.hu

Évről évre több kertvárosi életét keserítik meg a varjak. Védett állatról van szó, ezért a hagyományos módon csak nagyon korlátozottan csökkenthető a számuk.
A BIOKOM NKft. ezért alternatív, természetvédelmi szakemberekkel is egyeztetett módszerrel visz új lendületet a varjak riasztásába.

Egy szakállas és kalapos férfi áll egy jármű mellett, kesztyűs kezén sólymot tart. A háttérben fák és egy elmosódott személy tükröződik az autó ablakában.

Az új módszer lényege, hogy a solymász egy Harris-héja segítségével riasztja a varjakat. A nagytestű ragadozómadártól megriadó példányok a környéken lévő többi varjat is riasztják. Ha ezt a szakember rendszeresen és a megfelelő módon végzi, akkor a módszer eléri a célját. Ez pedig az, hogy a varjak épségében ne essen kár, mégis elhagyják azt a területet, ahol a ragadozó rendszeresen megjelenik. 

A tervek szerint ezzel a tevékenységgel párhuzamosan végzi el a BIOKOM az idei évben is a fészkek és fészekkezdemények eltávolítását az erre engedélyezett időszakban. A két párhuzamos zavaró hatás a várakozások szerint érezhető eredményt hoz a kertvárosiak életében.

Egy sapkát és mellényt viselő férfi egy nagy madarat tart kesztyűs kezén egy parkban, ahol fák, parkoló autók és lehullott levelek láthatók.

A BIOKOM NKft. emellett kijelölt olyan, lakott területeken kívüli, mezőgazdasági területekkel körülvett erdős, vagy fásított területeket, amelyek alkalmasak lehetnek a városból kiűzött madarak letelepedésére. Ilyenek találhatók Tüskésréten, Pécstől nyugatra eső területeken, de ilyen például a központi temető déli védősávja is. Ezzel a vetési varjak ismét természetes élőhelyükre telepedhetnek vissza, és ott végezhetik – egyébként hasznos – tevékenységüket: összegyűjtik a kártevőket és összeszedik az eldobált hulladékokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában