150 éves fotók

5 órája

Az egyetem októberben is érdekes interkulturális programokat kínál

Az október is tele lesz olyan eseménnyel, ahol megismerkedhetünk külföldi kultúrákkal, irányzatokkal. Az egyetem most is nagy hangsúlyt fektet az interkulturális programokra, lesz is bőven a hónapban.

Jusztin Levente

A külföldről érkező hallgatók, illetve a különböző kultúrák rajongói számára kecsegtető lehetőséget biztosít októberben is a Pécsi Tudományegyetem International Seasons elnevezésű programsorozat.

egyetem, international seasons
A K-pop irányzatról is terítékre kerül az egyetem által szervezett International Seasons programsorozaton.
Fotó: Mészáros János

Törökországtól Dél-Koreáig repít minket az egyetem

A hónap legelső napján a „Szultán fotóalbuma" című kiállítás ünnepélyes megnyitóján vehetnek részt, akik kíváncsiak a 19. századi Isztambulra. Az oszmán szultáni udvar hivatásos fotográfusai, az Abdullah testvérek  150 éves fotói láthatóak, amit október 31-ig lehet megtekinteni a Jakováli Hasszán dzsámiban.

Október 2-án Gandhi munkásságáról emlékezhetünk meg délután öt órakor a PTE Botanikus kertjében, ahol egy rövdi kulturális rendezvénnyel és sziromszórással készülnek a szervezők Gandhi szobránál. Az indiai politikus nem csak szülőhazájában példakép, hanem az egész világon megtestesíti az önfeláldozást és az erőszakmentességet. Neki köszönhetően nyilvánították október 2-át az erőszakmentesség világnapjává.

Bollywood nem csupán az indiai nemzeti öntudat formálója, hanem az Indiáról alkotott világképet is formálja. A hindi nyelvű filmiparról tart előadást dr. Szivák Júlia indiológus, ahol az indiai filmek hídszerepéről lesz szó.

Az L1 zenekar „Rakenroll tinilányoknak" címmel koncertezik október 24-én. A rockzenére alapuló stílusuk keveredik minden más zenei iránnyal, ahogyan nevük is erre utal. Az egykor gimis barátok így alkottak egyedi zenei hangzást, amit a Nappali bárban hallhat mindenki.

A K-pop stílusról lehet nem hallottak sokan, mégis hatalmas rajongótábor alakult ki világszerte. Fajkuszné Kovács Ramóna, az ELTE BTK Koreai Tanszék oktatója vizsgálja a hallyu, azaz a koreai hullám növekvő globális népszerűségét. A zenei stílus mellett a koreai gasztronómia, sorozatok és filmek mellett már a divat és a szépségápolás területén is egyre nagyobb szerepe van Dél-Koreának világszerte, így hazánkban is. Az előadáson arra keresi az előadó a választ, hogyan sikerült a 60-as évektől kialakítania az ázsiai népnek ezt a fajta kulturális imázst.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában