Premier

2 órája

Jótett helyébe valóban jót várj!

Az évad első premierjét tekinthette meg a közönség október 5-én a Kós Lajos teremben. A Bóbita Bábszínház Aranyszívű Juliska című darabjában négy hölgy alakított fergetegesen.

Tóth Viktória

A Bóbita Bábszínház előadásában Aranyszívű Juliska volt a címszereplő

Fotó: Bóbita Bábszínház

Papp Melinda, a Bóbita Bábszínház igazgatóhelyettese, - aki a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át augusztus 20-án - a magyar népmese alapján írta bábszínpadra az Aranyszívű Juliskát, melynek bemutatóját szombat délután tartották. Rendezője a bábszínház igazgatója, Sramó Gábor. A tervező Matyi Ágota, a zeneszerző Pál Attila. A karaktereket Szalai Barbara, Papp Melinda, Várnagy Kinga és Szabó Dalma formálják meg.

Bóbita Bábszínház, Aranyszívű Juliska
Aranyszívű Juliska a királyhoz szegődött el házvezetőnőnek a Bóbita Bábszínház előadásában
Fotó: Bóbita Bábszínház

Az előadásban Aranyszívű Juliska életébe csöppenhetünk bele, az árva leány mostoha testvéreivel és mostohaanyjával él. A ház körüli munkák mind rámaradnak, ám ő ennek fejében egy jó szót nem kap. Sőt, ott kötnek bele, ahol tudnak. Ám ennek ellenére minden erejével és szíve összes szeretetével gondoskodik róluk. S nem csak róluk, szinte mindenkin segít, aki az útjába kerül.

A közönség bizonyára nagy várakozásokkal ült be a terembe, az alaptörténetet szinte mindenki ismeri. Így tehát kíváncsiak voltunk arra, tud-e még valami újat mutatni a bábszínházi megvalósítás. A díszlet nem túlzó, a színpad közepére fókuszált, ám folyamatosan változik, új térformákat jelenítenek meg. A háttér egy asztal, néhány szekrényke, ám ennél több nem is kell, a lényeg úgy is a gyönyörű, részletes bábok (és megformálóik). A poénok nagyon rendben vannak, és ami fontos, gyerekek és felnőttek számára is ugyanúgy hatásosak. Az aranyszőrű kecske ugyan mellékszereplő, ám szinte minden néző kedvencévé válik. S természetesen Juliska, aki még a legkilátástalanabb helyzetben is próbál pozitív maradni, kihozni belőle a lehető legtöbbet. Sokan tanulhatnánk tőle!

Bóbita Bábszínház, Aranyszívű Juliska
A bábok kidolgozottak, részletgazdagok voltak
Fotó: Bóbita Bábszínház

A 45 perc hamar letelt, még bőven követtük volna Juliska kalandjait, élete alakulását. A teremből kilépve - gyermekemmel egyetértésben - abban maradtunk, hogy ezt meg kell néznünk még egyszer, s legközelebb hozzuk magunkkal a nagyszülőket is. Lesz rá lehetőség, az előadás a szezonban folyamatosan látható lesz a Bóbita Bábszínház műsorán.

A Bóbita Bábszínház további premierjei

A 2024/2025-ös évadban még várnak a nézőkre érdekesnek ígérkező premierek a bábszínházban. A Kőszív bemutatóját 2024. november 23-án tartják. A Pöttöm Panna premierjére még néhány hónapot várni kell, 2025. március 8.-án láthatja először a nagyérdemű. A Dzsungelmese, avagy Kisoroszlán keresi a sörényét című előadás pedig felújítva tér majd vissza erre az évadra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában