Kalandok

1 órája

Képregények és társasjátékok vártak ránk – (videó)

Harmadik alkalommal jöttek össze gyűjtők, rajongók és a játszani szerető emberek Pécsen a Tudásközpontban. A képregények és a társasjátékok szerelmeseire a kiállítások mellett beszélgetések és előadások is vártak.

Jusztin Levente

A kínálatra nem lehetett panasza senkinek

Fotó: Löffler Péter

Október 5-én tartotta meg a Panel Kalandor és a Pécsi Képregény és Társasjáték Klub immáron harmadik alkalommal a Pécsi Képregényszüretet. Egy átlagos ember, aki a nyugodt szombati napján a Tudásközpont felé keveredett, impulzusokkal és izgalmakkal teli eseményen találhatta magát.

képregényszüret, Pécs, 2024
Bújták a képregényeket és a társasjátékokat az érdeklődők.
Fotó: Löffler Péter

Játszani, hallgatni, képregényt vásárolni és olvasni is lehetett

Két szinten zajlott az esemény, amerre csak fordult az ember, annyi különböző élmény érhette. A főbejáraton belépve azonnal beöltözött fiatalok sétáltak velünk szembe, akik képregényekből ismert karaktereket formáltak meg. Egy egészen hosszú soron találhattunk képregényeket és hozzá kapcsolódó ajándéktárgyakat is. A híresebb Star Wars, vagy éppen Pókember mellett több, különböző tematikájú történeteket tartalmazó újságot, könyvet találhattunk, mint például a legendás Kockás képregény, A karom rendje című mű, vagy éppen a Toldi.

Steiner Kitti, a rendezvény társszervezője elmondta

nem véletlenül található ilyen sok különböző képregény a kiállításon. A képregények ugyanolyan mély gondolatokat fogalmaznak meg a maguk módján, mint a könyvek.

Az angol graphic novel szót használta több képes történet esetében, amit magyarul talán képregényalbumnak lehet lefordítani. Arra utal a kifejezés, hogy az átlagos újságnál hosszabb történeteket mesél el egy-egy „rajzolt regény".

Elmondta azt is, hogy a rendezvényen hemzsegnek a társas- és szerepjátékot játszók az asztalok körül, hiszen nincs éles határ a képregények és a társasjátékok világa között. A mai játékok már kinőtték az egyszerű társasozást, igen komoly szerepet kap bennük a történet elmesélése, a karakterek és a hősök ábrázolása. Erről egybként több játékkészítővel is beszélhettünk, de előadást is hallhattunk a hős karakterek kialakításáról.

A rengeteg beszélgetés mellett tesztüzemben lévő társasoktól kezdve az egészen kiforrott és híres játékokig mindent kipróbálhattunk. Egy társaskészítő elmesélte, hogy a férjével készített játékot több, mint egy évig tesztelték, míg elnyerte a jelenlegi, valószínű végleges formáját. Ők már csak a forgalmazóra várnak, hogy mindenki otthonába eljusson a játék, de akadt még nagyon kezdetleges verzió is, ahol kartonlapokra volt tollal ráírva néhány szó. Emellett a Pécsi Szerepjátékos és Wargame Egyesület jóvoltából belecsöppentünk egy Star Wars-háború kellős közepébe. 

A befogadó közösség világosan megmutatta, hogy mennyire komoly időtöltés tud ez lenni úgy – hogy magunkat és a gondjainkat hátrahagyva önfeledten tudjunk játszani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában