A szamuráj

2024.09.03. 10:00

A francia színészóriásra, Alain Delonra emlékeznek a filmklubban

Folytatódik a Kioszk filmklub szeptember 3-án: este 8 órakor Alain Delon emlékére levetítik A szamuráj című alkotást.

Czeczon Enikő

A film főhőse Jeff Costelló, akit könnyű megismerni acélosan hideg tekintetéről. A férfi személyisége ellentmondásos, és van egy rendkívüli tulajdonsága: páratlanul gyorsak a reflexei. Egy nap elindul az éjszakai mulatóba, de előtte alibit szerez magának. A bárban nem találkozik senkivel, háromszor meghúzza a ravaszt, és egy férfi holtan esik össze. Jeff azonban beleütközik a zongoristanőbe, akinek feltűnik a rohanó férfi. Jeffet letartóztatják, de bizonyíték hiányában elengedik. A férfi gondjait szaporítja, hogy megbízója úgy dönt, nem fizet, sőt inkább végezni akar vele. A terv azonban nem sikerül, így Jeff visszamegy a bárba, hogy megtudja, ki akarta holtan látni a tulajt. Ekkor egy újabb munkát ajánlnak neki, és bár érzi, hogy szorul körülötte a hurok, belesétál a csapdába.

Alain Delon a hatvanas években sokféle szerepben igyekezett kipróbálni magát, míg rá nem talált Jean-Pierre Melville rendező 1963-ban, egy egyenesen a színészre írt szereppel. Ez a karakter lett a színészóriás későbbi védjegye, az itt kialakított, sajátossá vált vonásokból szemezgetett akciószerepeiben a későbbiekben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában