Kultúra

2024.08.07. 17:40

A Nemzetközi Cigány Dal Napja felejthetetlen zenei élményt ígér

Augusztus 8-án harmadik alkalommal csendülnek fel cigány dalok hat ország tizenöt helyszínén. A Nemzetközi Cigány Dal Napja keretében ötven zenekar lép fel itthon és külföldön.

Czeczon Enikő

A rendezvényt Magyarország több településén is megszervezik, köztük Pécsen is. A baranyai vármegyeszékhelyen a Színház tér ad otthont a Nemzetközi Cigány Dal Napja eseménynek, amellyel a sokszínűséget ünneplik legendás cigány és nem cigány művészek közreműködésével.  

Nemzetközi Cigány Dal Napja, zenekar, fellépés
A Nemzetközi Cigány Dal Napja keretében ötven zenekar lép fel itthon és külföldön.
Fotó: Vendel Lajos

A Nemzetközi Cigány Dal Napja megmutatja a nemzetiség kultúrájának életörömét

A Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében megvalósuló ingyenes programon a flamencotól a balkáni rezesbandákig, cigány hallgatóktól a jazzes ritmusokig varázsolja el az érdeklődőket a cigány kultúra életöröme, dinamizmusa és mélysége. A cigányság páratlan és mai napig élő, fejlődő zenei kultúrával rendelkeznek. A történelem során számos ponton járultak hozzá az európai zenekultúra fejlődéséhez. A szervezők mindenkit arra biztatnak, hogy merüljenek el a felejthetetlen zenei élményben, amely által jobban megismerhetik a cigány kultúra sokszínűségét. 

Budai Sándor bejárta az egész világot 

A pécsi esemény megnyitója délután 6 órakor lesz a Pécsi Nemzeti Színház előtti téren, majd három zenekar is érkezik a színpadra. Először Budai Sándor és zenekara muzsikál. Hat kitűnő zenészből áll a formáció, amely igazi magyar cigányzenével és magyar nótákkal szórakoztatja a közönséget. A zenekar vezetője, Budai Sándor híres zenekarokkal és neves művészekkel bejárta már az egész világot.  

Népzene és kelet-európai életérzés 

Másodikként fellép a Cimbaliband, amely 2008-ban alakult. Az együttes megalakulása óta tizenegy nagylemezük jelent meg. Zenéjükben a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével és a közönség által kedvelt modern stílusokkal. A dalok alapját, ahogy nevükből is lehet következtetni, a cimbalom alkotja, ezt fűszerezik meg egy kis jazzel, latin zenével és balkáni ritmusokkal. 

Oroszlányi cigányok és a zene szeretete 

A Nemzetközi Cigány Dal Napja esemény zárófellépője Pécsen a Kale Lulugyi. A zenekar oroszlányi cigányokból áll, akiknél a zene szeretete és a zene tanulása a hagyomány része, generációkon keresztül öröklődött. A zenék, amelyeket játszanak, cigány és magyar népdalokból építkeznek, de más előadóktól is muzsikálnak feldolgozásokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában