Dunai árhullám

2 órája

Szervezetten, nyugodtan zajlik az árvízi védekezés (videó) – frissül

Az évtized árvize miatt a fővárosban és országszerte intenzív védelmi munkálatok zajlanak. Az árhullám elleni védekezés fejleményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Építik a mobilgátat Visegrádon, az áradó Duna partján 2024. szeptember 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Cikkünk frissül!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: szervezetten, nyugodtan zajlik az árvízi védekezés

Amíg bárkit bárhol fenyeget az árvíz, a Magyar Honvédség készen áll a segítségre, szervezetten, nyugodtan zajlik a munka – mondta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára vasárnap reggel feltöltött videóban.

A magyar emberek számíthatnak a segítségünkre!

– hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter az operatív törzs ülésére tartva elmondta: az ülésen kiértékelik a szombaton elvégzett munkát és kiadják a vasárnapra vonatkozó feladatokat.

Ezután irány Kisoroszi, ahol a körbezárt települést a Magyar Honvédség H145-ös helikoptere segíti

– mondta.

– A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát! – zárta a felvételt Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Hatékonyan és gyorsan lehet reagálni a mobil gátakkal az árvízi helyzetre

Az elmúlt tizenegy év legnagyobb dunai árvize halad végig Magyarországon, ám a 2013 óta végzett előkészületeknek köszönhetően hazánk könnyebben tudja venni az árhullám okozta veszélyt.

Az egyik ilyen fejlesztés a mobil gátak megépítése volt több településen, amivel hatékony módon és gyorsan lehet reagálni az árvíz okozta nehézségekre

– írja a Magyar Nemzet.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a minap látványos felvételeket tett közzé, szemléltetve, ahogyan a korábban felállított mobil gátak sikeresen védelmezik Nagymaroson, Szentendrén, Visegrádon és Budapesten az elárasztott környék melletti otthonokat, házakat, kerteket és utakat.

A héten Orbán Viktor miniszterelnök ellátogatott Nagymarosra, ahol személyesen ellenőrizte az árvízi védekezést, majd a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésben leszögezte:

Nagymaroson a mobil gát jól vizsgázik. Megcsináljuk!

A Ripost kereste az Országos Vízügyi Főigazgatóság kommunikációs osztályát, hogy a mobil gátakról érdeklődjenek, a portál kérdéseire pedig az alábbi válaszokat adták:

Árvízvédelmi falakat olyan belterületeken létesítenek, ahol a szokványos, szerkezetes földtöltésekhez szükséges hely nem áll rendelkezésre. Magyarországon az árvízvédelmi falak és a mobil árvízvédelmi falak túlnyomó többsége az önállóan védekező önkormányzatok tulajdonában és kezelésében van. Az árvízvédelmi falak fix magassággal és kiépítéssel rendelkeznek. Ezzel szemben a mobil árvízvédelmi falak esetében az oszlopok helye (alépítménye) van kialakítva, a mobil elemeket pedig egy raktárban tárolják és szükség esetén állítják fel.

Megjegyzendő, hogy hiába ígérgette a baloldali városvezetés, nem épült meg Budapesten a Római-parton a mobil gát. További részletekért kattintson.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában