Van mit ünnepelni

2 órája

Ötvenegyedik évadját kezdi a Pécsi Magyar–Finn Társaság

A közelmúltban ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját a Pécsi Magyar–Finn Társaság. A pécsi finnbarátok egyesülete – csakúgy, mint öt évtizeden át – második félévszázadában is fontos feladatának tekinti Finnország sokoldalú bemutatását, a részvételt Pécs és Lahti 1956 őszén kezdődött testvérvárosi együttműködésében.

Bama.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: trabantos

Teszik ezt állandó székhelyükön, a Civil Közösségek Házában (Szent István tér 17.) az ősztől a nyár beköszöntéig minden hónap utolsó szerdai klubestjükön.

A 2024-2025-ös évad első – szeptember 25-én 17.30 órakor kezdődő – nyilvános klubestjének vendége Koppányi Miklós építészmérnök, a budapesti székhelyű Magyar–Finn Társaság korábbi kulturális alelnöke lesz. Vetített képes előadásának címe: Modellek, múzsák, művésznők..

Október 30-án pécsi előadó-vendége lesz az egyesületnek: Méhes Károly író, fotográfus. 2024 májusában utazott Finnországba a helsinki Liszt Intézet meghívására. Az író Május Finnországban c. vetítettképes előadásával osztja meg élményeit, tapasztalatait a Pécsi Magyar–Finn Társaság tagjaival és más érdeklődőkkel.

Szervezik már a november 27-i klubestet is. Ekkor Pap Kinga Marjatta, az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktorandusza, a budapesti Kalevala Baráti Kör elnöke a Magyar–finn kapcsolattörténet az énekek tükrében címmel tart előadást Finnország Pécsi Tiszteletbeli Konzulátusán. Ide várják a Finnországban járt pécsi-baranyai kórusok tagjait is. December 11-én lesz a szokásos finn „karácsonyváró” est.

A további programról még annyit, hogy – október 7-ei indítással – ismét tervezi az egyesület finn nyelvtanfolyam indítását a Civil Közösségek Házában Anja Haaparanta, a PTE egykori finn lektora vezetésével. A résztvevőknek – együtt korábbi nyelvtanfolyamosokkal – 2025 nyarán csereutazást szerveznek Lahtiba. További felvilágosítás erről és más hasznos finn vonatkozású tájékoztatások a Pécsi Magyar–Finn Társaság honlapján és Facebook oldalán.

V. J.

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!