Magyar szenteket bemutató tárlat is nyílt

2024.08.19. 20:01

KOVÁSZ fesztivál: harmadszor is összehozta a családokat a Pécsi Egyházmegye programja

Gyerekzsivajjal teltek meg a Pécsi Püspökség helyszínei augusztus 19-én. Harmadik alkalommal rendezte meg ugyanis a Pécsi Egyházmegye a KOVÁSZ családi fesztivált. A sokszínű programok iránt idén is kiemelt érdeklődés mutatkozott.

Mohay Réka

– Köszönöm a bizalmat, hogy a szülők most is elhozták gyermekeiket – fogalmazott Felföldi László megyés püspök a KOVÁSZ fesztivál délelőtt tíz órai megnyitóján, a Rózsakertben összegyűlt népes társasághoz intézett beszédében.

A főpásztor a változatos programok közül kettőt emelt ki köszöntőjében, ezekhez lelki üzeneteket, teológiai gondolatokat is kapcsolt.

Elkezdődik hamarosan a Ringató gyerekkoncert. Azt gondolom, az élet legfontosabb része, egy gyermek jövőjét meghatározó szempont, hogy hogyan ringatják, hogyan fogják karban és miként törődnek vele a szülei. Ezen múlik, milyen lesz az élete a későbbiekben. Felnőttként pedig szintén meghatározza lelkiállapotunkat, biztonságérzetünket, hogy a hitves ringat-e: számíthatok-e gondoskodására, szeretetének ringató jóságára, ami megnyilvánulhat egy-egy apró gesztusban, egy pohár teában, egy kedves szóban is 

– hangsúlyozta Felföldi László.

A megyés püspök arra is felhívta a családok figyelmét, hogy már látható a székesegyház nyugati bejárata előtt, a Gosztonyi téren a magyar szenteket bemutató szabadtéri vándortárlat, amely augusztus 25-ig lesz Pécsen.

– Egy másik csúcspont, amit érdemes kiemelni, hogy megérkezett hozzánk egy gyönyörű kiállítás az Ars Sacra Alapítványtól. Tizenkilenc magyar szentet mutat be, akik példaképként állnak előttünk. Erőt sugároznak a mai napig: családoknak, egyháznak, atyáknak egyaránt. Mindenkinek, aki úgy érzi, hogy az életben abból, amit Isten rájuk bízott, a legszebbet, a legtöbbet szeretné megvalósítani – tette hozzá az elhangzottakhoz a főpásztor.

 

Koncertek és játékos programok tették emlékezetessé a KOVÁSZ családi fesztivált

Az egész napos KOVÁSZ fesztivál során sokrétű programkínálatból válogathattak a családok. A Ringató gyerekkoncert és hangszersimogató mellett a Kishalász, az APACUKA zenekar és a Kalimpa Színház csapata is koncertezett, valamint bemutatkozott a Malőr Cirkusz Bohóc Brigád című előadásával.
Mindemellett ugrálóvár, arcfestés, kézműves foglalkozások, termelői piac és pékműhely várta a családokat, akik a Pécsi Püspökség helyszínein ingyenes tárlatvezetéseken is részt vehettek. A fesztivált püspöki szentmise zárta a székesegyházban.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában