A rózsakertet is bővítették

2024.07.06. 19:15

Hamarosan indul az Apródtábor a Zrínyi Várban

A nyári szezon sem telik eseménytelenül a történelem kedvelői számára. A Szigetvári Zrínyi Várban hamarosan kezdődik az Apródtábor, de más érdekes programokkal is készülnek.

Tóth Viktória

Korhű viseletbe is bújhatnak a gyerekek a Szigetvári Zrínyi Várban

Fotó: Zrínyi Vár

Évek óta nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében a Szigetvári Zrínyi Vár Apródtábora. A nyári elfoglaltságot idén is megtartják két turnusban. Július 15.-19. között a 9-12 éves korosztályt, míg augusztus 5.-9. között a kisebb, 6-8 éves gyerekeket fogadják. Az első turnus érdekessége idén az lesz, hogy a gyerekekkel ellátogatnak a turbéki ásatásokhoz, és ott a helyszínen megnézhetik, hogy mit csinál egy régész, hogy zajlik egy igazi ásatás. 

Szigetvári Zrínyi Vár
Érdeklődve hallgatják a gyerekek a hagyományőrzőket a Szigetvári Zrínyi Várban
Fotó: Zrínyi Vár

– Ezen kívül a hagyományos programjaink mindkét etapban meg lesznek tartva. Az Emlékezetpedagógiai Program keretén belül a vár történelmének és a kapcsolódó személyeknek a megismerése, játékos programok, különböző XVI. századi foglalkozások, íjászat, a korabeli orvoslás, kézművesség (szövés-fonás) bemutatása is a táborok részét képezik. Ezen kívül lesznek harci gyakorlatok, harci játékok – ismertette Salamon Ferenc várkapitány. – Az Apródtáborban jelen lévő gyerekek a Zrínyi-napi jelentéstételen is részt vehetnek majd a többi hagyományőrző egyesülettel együtt.

Továbbá külsős előadókat is várnak, úszni is mennek, tehát igazán színes lesz a programpaletta. A zárónapon pedig megtartják az elmaradhatatlan hadiportyát. Kétfelé osztják a csapatot és két hagyományőrző vezetésével a vár környékén megpróbálnak egymáson rajtaütni. Ez egy különösen kedvelt programja az Apródtábornak.

A rózsakertet is bővítették a Szigetvári Zrínyi Várban

– A járványhelyzet után a fogadóépület és a dzsámi közötti területen egy olyan rózsakertet telepítettünk, amelybe ötven tő rózsát a szigetváriak adtak, ötvenet pedig a törökök. Most a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítványnak köszönhetően további 130 tő rózsát kaptunk, amivel egyrészt ezt a kertet is bővítettük és más helyre is raktunk belőle

 – fogalmazott Salamon Ferenc.

A további programokkal kapcsolatban elmondta, hogy július 27-én tervezik megtartani az idei Szigeti győzedelem rendezvényt, mely tisztelgés az 1556-os események Stancsics Horváth Márk várkapitány és Sigeth hős védői előtt. Hagyományőrző csapatokkal, zenével, előadásokkal, foglalkozásokkal készülnek,

S mint arról már korábban is beszámoltunk, a vár Megállítani Szulejmánt című kiállítása 2023 májusában nyílt meg, azóta töretlen népszerűségnek örvend. A Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Örökség Intézet Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programjába is bekerültek. Ez szeptembertől fog indulni, a minisztérium anyagi támogatásával folyamatosan fognak jönni ide osztályok a tanterv keretén belül, erre is készülnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában