Balhé

3 órája

Csontváz: elbukta a stadion pert a mislenyi önkormányzat

Szárnyal a Kozármisleny FC labdarúgócsapata az NB 2-ben, miközben a pályán kívül, a bíróságon egy másfajta küzdelem is zajlik, miután a stadion mellett élők pert indítottak az önkormányzat ellen. A stadion ügy kulcsfigurája, az idén júniusban választáson megbukott, más ügyben vádlottá vált polgármester, Biró Károly lehetett.

Az ingatlanok értékcsökkenése miatt kártérítésre, sérelemdíj megfizetésére, valamint az eljárás költségeinek megtérítésére kötelezték a kozármislenyi önkormányzatot. Az ítélet abban a perben született, amelyet az évekkel ezelőtt felhúzott kozármislenyi stadion miatt indítottak a szomszédos ingatlan tulajdonosai. A Pécsi Járásbíróságtól megtudtuk, hogy a bíróságon teljes mértékben a kereset szerinti, az önkormányzatot elmarasztaló ítélet született.

stadion, kozármislenyi
A lakók szerint lett volna megoldás, de az önkormányzat ragaszkodott a stadion helyszínéhez - Fotó: Löffler Péter

Az önkormányzatot egy kilenc lakóból álló perközösség perelte be azért, mert túl közel került az otthonukhoz a stadion, meglátásuk szerint lett volna lehetőség máshol is felhúzni a létesítményt. 

Máshol is lehetett volna a stadion?

Kesztyűs József, a perközösség szóvivője azt mondta lapunknak, hogy a szóbeli ítélet született meg, egyelőre várják az írásos ítéletet is, amelyben pontosan megjelölik majd azt is, hogy mekkora összeget kell fizetnie a városnak a lakók számára – ezt még a bíróság gazdasági hivatala számolja majd ki. 

– A per nyolc éve indult, nagyon zaklatott eljárás volt, az előző polgármester nagyon cinikus, gunyoros hozzáállása miatt, akit szerencsére nem választották meg –  mondta. – Jelenleg a pálya széle kicsivel több mint hét méterre van az ingatlanjainktól, a reflektorok akkora fénnyel világítanak, hogy nem is kell lámpát kapcsolnunk. Reggel héttől este hétig van zaj, fűnyírózás, meccseken a lelátókról érkező hangok is zavarják a lakókat.  Annak idején Feleki Attilának, a klub tulajdonosának voltak olyan tervei, amellyel teljesen más fekvésben épült volna meg a létesítmény, de nem ezt választotta a polgármester és az önkormányzat. 

A mostanában egy másik büntetőügyből kifolyólag vádlottként bíróságra járó Biró Károly, Kozármisleny volt polgármester annak idején azzal védekezett, hogy csak ezen a helyrajzi számon lehetett megvalósítani a 400 milliós beruházást, mert ez volt a fejlesztés feltétele. Ezt azonban a perközösség szóvivője erősen vitatja. Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy valójában mi állhatott a döntés hátterében, csak annyit mondott, hogy megvan a magánvéleménye az ügyről, de azt inkább megtartaná magának. 

Az ítélet írásos indoklásáig egyelőre nem tudni tehát, hogy mennyit kell utalnia az önkormányzatnak, de a kozármislenyi ingatlanok általánosságban az értékesebbek közé tartoznak. Ha 60-70 milliós házakat veszünk alapul, akkor úgy 3-4 millió forint körül alakulhat egyenként a kártérítési összeg, miután azt az épületek értékének 5 százalékában határozták meg a jóvátételt.  A teljes kártérítési összeg tehát akár 50 millió forint is lehet. 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában